Sarajevo

Dijalog je hodočašće nade


Godišnji pastoralni skup hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Zapadne Europe održava se od 24. do 28. rujna u Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Radni dio 25. rujna obuhvatio je tri predavanja.

Prvo predavanje pod naslovom Međureligijski i međukulturalni dijalog u naučavanju Katoličke Crkve održao je doc. dr. sc. Tomislav Kovač s KBF-a u ZagrebuIstaknuo je kako je u globaliziranom svijetu u kojem su narodi međusobno sve povezaniji, susret i dijalog između pripadnika različitih kultura i religija postao je nezaobilazan izazov.

„Ovaj izazov posljednjih desetljeća posebno pogađa zapadnoeuropska društva, u kojima danas prevladava svjetonazorski, kulturalni i religijski pluralizam. Nove seobe naroda, sukobi u svijetu i izbjeglička kriza još više nameću potrebu za međukulturalnim i međureligijskim dijalogom, radi stvaranja uvjeta za mir i skladan suživot. Od tih izazova nije izuzeta nijedna religijska zajednica. Međureligijski i međukulturalni dijalog sastavni je dio evangelizacijskog poslanja Crkve, koji treba imati svoje mjesto kako u redovitom pastoralnom djelovanju, tako i u svakodnevnom životu kršćanina. No, iako dijalog pretpostavlja dobronamjernu otvorenost prema drugome, on također zahtijeva poznavanje i čuvanje vlastitog identiteta. Svojom višestoljetnom etničkom, kulturalnom i religijskom različitošću, Bosna i Hercegovina je privilegirano mjesto za raspravu i produbljivanje ove teme“, kazao je dr. Kovač.

Dodao je kako dijalog ima teološko utemeljenje u Božjoj objavi. Prema njegovim riječima, dijalog je sredstvo upoznavanja, svjedočenja i suradnje. „Dijalogom religije pokazuju svoju odgovornost za čovječanstvo i općedobro, a važna je i politička dimenzija dijaloga (Bliski istok, Europa, migranti…). Dijalog je prevencija i rješenje za ektremizam, fundamentalizam, komunitarizam, identitarizam, nacionalizam, diskriminaciju, nasilje i sl. Crkva je u Kristu na neki način sakrament odnosno znak i sredstvo najprisnijega sjedinjenja s Bogom i jedinstva cijeloga ljudskog roda“, istaknuo je prof. Kovač.

Predavanje o temi Teološka dimenzija međureligijskog i međukulturalnog dijaloga održao je prof. dr. sc. Niko Ikić s KBF-a u Sarajevu. Predavnanje je podijeljeno u tri djela. Prvo se predstavlja dijalog u antropološkoj, teološkoj, a ponajviše u međureligijskoj dimenziji. U drugom dijelu se međureligijski dijalog gleda kao moguće odskočna daska međureligijske teologije. U trećem dijelu se govori o konkretnoj međureligijskoj suradnji u BiH s Židovima i muslimanima. „Međureligijski dijalog valja shvatiti kao put i sredstvo, a nipošto kao stvaranje nove religije. Međureligijski dijalog ne ide za sukovom religija, kultura i civilizacija nego za njihovom suradnjom za dobrobit čovjeka. Dijalog je hodočašće nade. Budimo hodočasnici na tom putu“, potaknuo je sudionike dr. Ikić.

U popodnevnim je satima predavanje o religijskoj i kulturalnoj različitosti u BiH kao izazov za Katoličku Crkvu u Bosni i Hercegovini održao mons. dr. sc. Pero Sudar. U slijedilo je misno slavlje u katadrali u Sarajevu, koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić.

Skup nastavlja s radom u srijedu, 26. rujna duhovno-studijskim putovanjem u franjevačke samostane Fojnicu i Kraljevu Sutjesku. Sv. misu u crkvi Drinskih mučenika u Sarajevu predvodit će mons. dr. Pero Sudar.

U četvrtak, 27. rujna bit će sljedeća predavanja: Doprinos franjevaca u međureligijskom dijalogu u Bosni i Hercegovini (prof. dr. fra Ivan Šarčević, Sarajevo); Doprinos Islamske zajednice u međureligijskom dijalogu u Bosni i Hercegovini / Teološka dimenzija međureligijskog i međukulturalnog dijaloga (islamska perspektiva) (dr. sc. Dževada Šuško, Sarajevo) i Doprinos Srpske Pravoslavne Crkve u ekumenskom i međureligijskom dijalogu u Bosni i Hercegovini / Teološka dimenzija ekumenskog, međureligijskog i međukulturalnog dijaloga (pravoslavna perspektiva) (izv. prof. dr. sc. Vladislav Topalović, Foča).

Na kraju skupa organizirat će se okrugli stol sa svim predavačima, nakon čega će sv. misu u crkvi sv. Ćirila i Metoda predvoditi dekan KBF-a  u Sarajevu mons. dr. Darko Tomašević.

Adolf Polegubić / KT