Ključ

Dovršetak obnove župne crkve u Ključu


Župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u kraljevskom gradu Ključu napokon je dočekala završetak obnove nakon paljenja i miniranja u posljednjem ratu.

Crkva koja je sagrađena 1895. i posvećena Bezgrješnom začeću BDM obnovljena je 1970. Nakon toga, u posljednjem ratu, naredbom tadašnjih ratnih srpskih vlasti, najprije je zapaljena na Novu godinu 1993., a potom miniranjem potpuno srušena 11. veljače, te su ruševine s temeljima u potpunosti uklonjene.

Nakon rata Ključ je pripao Federaciji BiH – Unsko-sanskom kantonu. Tadašnji ključki župnik vlč. Franjo Krešić odmah je pristupio ponovnoj izgradnji crkve na istom mjestu i u gotovo istim dimenzijama kakva je bila prije rušenja. Uz pomoć brojnih dobročinitelja, najviše katoličkih svećenika i vjernika iz Austrije, crkva je izgrađena i posvećena 2001.

Idejni projekt nove crkve izradio je ing. Isak Medić iz Sarajeva koji se, uz neznatne preinake, držao vanjskog izgleda stare crkve, pa je župna crkva u Ključu stavljena na Privremenu listu nacionalnih spomenika u BiH.

Budući da obnova unutrašnjosti crkve nije dovršena zbog nedostatka financijskih sredstava, tek se 2016. pristupilo njezinoj obnovi uz podizanje nove ograde oko crkve i crkvenog dvorišta. Uz katoličku humanitarnu organizaciju Kirche in Not iz Njemačke, najveću financijsku pomoć za ove radove, prvi put su dala i neka državna ministarstva preko više javnih poziva na koje je župa Ključ aplicirala za projekte. Riječ je o Federalnom ministarstvu kulture i športa, Federalnom ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica, a od prošlogodišnjeg granta Ministarstva civilnih poslova BiH nedavno je kamenom popločan predulaz u crkvu.

Treba istaknuti kako su svoje priloge za obnovu župne crkve dali i neki sugrađani muslimanske vjeroispovijesti kao i Medžlis islamske zajednice Ključ.

Time se polako zaokružuje obnova unutrašnjosti župne crkve u Ključu i planira početak obnove župne kuće koja je, što zbog ratnih oštećenja što zbog dotrajalosti, godinama neuvjetna za život i pastoralne aktivnosti.

Sve je župljane Ključa, kako domaće tako i one u dijaspori, ali i ostale sugrađane, obradovala vijest da će ove godine na Božić u župnoj crkvi biti slavljena prva misa Polnoćka nakon više godina, a misu će predvoditi banjolučki biskup mons. Franjo Komarica.

Uoči mise Polnoćke, u Domu kulture u Ključu bit će priređen božićni koncert u organizaciji Udruge Ključana i prijatelja Ključa Kralj Stjepan Tomašević.

Župa Ključ/ KT