Sarajevo

Druga utrka za mir u sklopu projekta "Koračajmo zajedno"


Na Vilsonovu šetalištu u Sarajevu, u subotu, 19. rujna, upriličena je druga utrka za mir u sklopu projekta "Koračajmo zajedno" koji se već nekoliko godina realizira u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II."

Utrka simboličnog naziva Run for peace, imala je za cilj poslati poruku mira povodom Svjetskog dana mira koji se obilježava 21. rujna.

Na početku programa okupljene je pozdravila Nadežda Mojsilović, koordinatorica projekta Koračajmo zajedno i uposlenica NCM-a koja je zahvalila nazočnima na dolasku i sudjelovanju u revijalnom natjecanju. Objasnila je razloge organiziranja ovakvog natjecanja i cilj slanja poruke mira uz napomenu da je zajednički život moguć.

Potom je dr. vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., istaknuo opredjeljenje za mir i potrebu "da se za mirom počne trčati, a ne kao do sada samo hodati". "Mir kreće od nas samih i iz naših srca, a onda ćemo se moći susretati s ostalima s mirom", istaknuo je dr. Šimo te otvorio utrku koju je i sam kasnije istrčao.

Sudionici utrke revijalnog karaktera, njih više od 70, trčali su na trasi Zemaljski muzej - Elektroprivreda - Zemaljski muzej, ukupne duljine nešto manje od tri kilometra.

Utrkom je poslana poruka važnosti međusobnog dijaloga, mira i pomirenja s naglaskom kako BiH može i treba biti država za sve, bez obzira na različitosti zbog kojih najčešće i dolazi do podjela.

Sudjelovali su trkači iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Zenice, Mostara, Novog Travnika, Kaknja, Goražda, Viteza i drugih bh. gradova.

Na kraju su podijeljene diplome najboljim sudionicima te prigodni darovi za sve.

Ž.I., KT