Sarajevo

Duhovna obnova za kandidatice u samostanu „Egipat“


U samostanu „Egipat“ sestara Služavki Malog Isusa u Sarajevu održana je, 20. veljače, duhovna obnova za kandidatice, koju je predvodio vlč. Ilija Marković, profesor kanonskog prava na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Tijekom susreta na temu Sveto pismo – Božja osobna iskaznica istaknuta je važnost molitve i čitanja Svetog pisma u životu svake Bogu posvećene osobe. Vlč. Ilija govorio je o pozivu kao daru. „Naš poziv nije nešto što smo mi zaslužili svojim sposobnostima, nego je on dar koji je izmoljen. Primjer toga da Bog bira ne gledajući na vanjštinu, nego na srce vidimo u izabranju Davida“, kazao je, te je kao novozavjetni primjer poziva istaknuo događaj iz Ivanova evanđelja (1,35-43) gdje se govori o pozivu prvih učenika. „Ivan Krstitelj stajao je sa svoja dva učenika u trenutku kada je prolazio Isus i govori im da je on Jaganjac Božji. Dvojica učenika odmah pođoše za njim. Zanimljivo je da ih Isus ne pita koga traže nego što traže. Oni su tražili smisao, nadu, ispunjenje, nešto što im je nedostajalo“, objasnio je, napomenuvši kako se svaki čovjek u svome pozivu ponekad umori. „U Svetom pismu nalazimo primjer umornoga proroka Ilije, koji je pao u očaj jer se susreo sa ograničenošću i nije vidio plodove. Život mu je bio u opasnosti jer je revnovao za pravoga Boga te je zaželio umrijeti i odlazi na brdo Horeb te se skriva u špilji. Božji glas poziva Iliju da iziđe iz špilje i stane pred Boga koji upravo prolazi. Nakon što su prošli vihor, potres i oganj, Ilija prepoznaje Boga u blagom lahoru koji mu govori da se vrati natrag. Ojačan ovom snagom susreta s Bogom Ilija se vraća natrag. Ključ snage i ponovnog otkrivanja svoga poziva stoji u molitvi koja je susret s Bogom (…) Od velike je važnosti pronaći vremena za molitvu, za tišinu i sabranost jer, kako smo vidjeli u primjeru proroka Ilije Bog progovara u tišini“, poručio je, među ostalim, vlč. Marković, javlja redovnistvo.ba.

Nakon predavanja u samostanskoj kapelici slavljena je sveta misa te je ujedno bila i prilika za sakrament ispovijedi. Susret je završio uz druženje kod obiteljskog stola.

J.P., KT