Sarajevo

Duhovna obnova za mlade u Briješću


Na Šestu vazmenu nedjelju, 9. svibnja u župi Sv. Leopolda Mandića u sarajevskom naselju Briješće održana je duhovna obnova za mlade na temu: „Opraštanje – odnos Božjega i ljudskoga praštanja“.

Sudjelovalo je 26 mladih iz župe Briješće, Stup, ali i studenata koji trenutno borave u glavnom gradu BiH, a voditelj je bio don Dražen Kustura, predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije.

Susret je započeo sv. misom, a poslije toga uslijedilo je prigodno predavanje u kojemu je don Kustura najprije na osnovu svetopisamskih primjera pokušao približiti mladima koncept Božjega praštanja. Posebno se zadržao na novozavjetnom Isusovom nauku o opraštanju. „Temi opraštanja koji puta pristupamo olako i na imperativan način koji se ogleda u misli da kršćanin treba svakome i u svakoj situaciji bezrezervno praštati“, istaknuo je glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije te je na primjeru Isusove reakcije na nepravedno dobiveni udarac sluge velikog svećenika napomenuo kako je bitni uvjet za praštanje otklanjanje uzroka povrjeđivanja. „Najjednostavniji put praštanja je biti svjestan koliko smo puta mi u životu bili ti koji su tražili oprost kada smo pogriješili ili nekoga uvrijedili, kada smo se trebali poniziti i tražiti oprost od nekoga ne znajući kako će taj reagirati i kako smo se na kraju osjećali dobro kada nam je netko oprostio. Opraštanje u konačnici služi najviše nama samima: oslobađamo se gorčine, neugodnog osjećaja, negativne energije te tako sebi život olakšavamo“, zaključio je don Kustura.

Nakon predavanja uslijedila je kratka diskusija u kojoj su mladi imali mogućnost postavljanja pitanja, te je druženje nastavljeno u župnom dvorištu.

Duhovna obnova održana je na inicijativu mladih te je svojevrsna priprava za patron kojega će najmalobrojnija sarajevska župa proslaviti u srijedu, 12. svibnja.

D. K., KT