Međugorje

Duhovna obnova za svećenike


Večernjom svetom misom 8. srpnja, koju je predslavio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko počela je 24. Duhovna obnova za svećenike pod geslom „Idi za mnom! “ (Mk 10, 21).

Dr. fra Miljenko Šteko predvodio je misno slavlje prigodom 24. Duhovne obnove u suslavlju s 257 svećenika.

Fra Miljenko se u svojoj propovijedi osvrnuo na poznatu rečenicu Sv. Augustina: „Nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi, Bože moj“. Govorio je i kako četvorica evanđelista izvješćuju o tome kako se Isus prije početka javnog djelovanja povukao u samoću pustinje, što je i inače činio kad god je htio biti u blizini Oca nebeskoga.

„I mi trebamo povremeno povlačenje u samoću kako bismo ponovno izoštrili svoj pogled, unutarnji sluh i duhovna osjetila za stvarnosti koje u buci i vrevi svakodnevnog života ne zamjećujemo zbog zaslijepljenosti svjetlima ovoga svijeta, koja nam priječe pogled na Boga i božansko“, rekao je propovjednik.

„Ovaj seminar, duhovne vježbe u Međugorju, pozivaju nas da se stanovito vrijeme zaustavimo na svom životnom putu i, Gospinom blizinom i zagovorom, utvrdimo pravi cilj našega života i put koji do njega vodi“, kazao je fra Miljenko Šteko.

Već u jutro 9. srpnja na katehezi koju je držao apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Henryk Hoser bilo ih je oko 350 iz 32 zemlje svijeta. Prije kateheze mons. Hosera, sve je pozdravio i svima poželio dobrodošlicu, uz molitvu i zaziv blagoslova Duha Svetoga, međugorski župnik fra Marinko Šakota.

„Treba doći do zaključka: gdje smo danas? Polazeći od toga treba ostvariti neku vrstu proroštva o onome što nas čeka u budućnosti. Cijele duhovne vježbe trebale bi se održavati u općem ozračju intenzivne molitve“, rekao je svećenicima i bogoslovima mons. Hoser, naglašavajući kako duhovne vježbe nisu vježbe onih koji propovijedaju i drže nagovore, te da plodnost duhovnih vježbi ovisi o sudioniku.

Međugorski župljani i ove godine ugostili su sve svećenike sudionike ove duhovne obnova koja se održava pod geslom Idi za mnom! (Mk 10, 21).

KT