Lištani

Duhovna obnova za vjeroučitelje


U župi Lištani u livanjskom polju upriličena je 26. kolovoza jednodnevna duhovna obnova za dio vjeroučitelja laika Banjolučke biskupije.

U programu organiziranom u Biskupijskom duhovno-pastoralnom centru Sv. Josip sudjelovalo je 25 vjeroučitelja iz livanjskog dekanata te iz Jajca i Banje Luke. Voditelj obnove je bio vlč. dr. Dubravko Turalija, docent na katedri Svetog Pisma Starog Zavjeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Organizator obnove, koju su zaželjeli sami vjeroučitelji, bio je vlč. mr. Marko Vidović, pročelnik Katehetskog instituta Banjolučke biskupije, župnik u Prijedoru i upravitelj župa Bosanska Dubica, Bosanski Novi i Bosanska Kostajnica.

Dr. Turalija održao je tri vrlo zanimljiva predavanja o Božjoj spasenjskoj objavi koja je sadržana u knjigama Svetog Pisma – i Starog i Novog Zavjeta. Iza svakog predavanja bila je živa diskusija. Vjeroučitelji su postavljali pitanja, a voditelj je na njih davao pojašnjenja.
 

Cijelo vrijeme je zajedno sa svim sudionicima bio i domaći biskup Franjo Komarica. On je također sudjelovao u razgovorima. Posebno je zahvalio svim vjeroučiteljima, kao i voditelju i organizatoru duhovne obnove, na njihovu savjesnom radu u Crkvi i u ime Crkve.

U župnoj crkvi Sv. Josipa biskup je predvodio koncelebriranu misu za sudionike obnove. U prigodnoj propovijedi potaknuo je vjeroučitelje da budu vjerodostojni u izvršavanju svoje vrlo odgovorne službe; da se trude oko prepoznavanja znakova vremena u svome životnom okruženju, te o što plodnijem širenju Kristove Radosne vijesti ne samo među mladim naraštajima nego i odraslima.

Biskup je zahvalio i novom lištanskom župniku vlč. Ivi Martinoviću za pruženo gostoprimstvo sudionicima duhovne obnove.
 

Vjeroučitelji su imali također i duži informativni razgovor s pročelnikom Katehetskog ureda vlč. Vidovićem o aktualnim pitanjima i problemima s kojima se susreću na terenu s obzirom na smanjivanje broja učenika i prisilno obustavljanje djelovanja pojedinih seoskih škola u livanjskim selima uslijed ekonomske migracije domaćeg katoličkog hrvatskog stanovništva.

Razgovoru je bio nazočan i biskup Franjo koji je dao neke konkretne sugestije za buduće djelovanje vjeroučitelja. Sudionici obnove su izrazili zadovoljstvo upriličenom duhovnom obnovom i zaželili više sličnih programa tijekom školske godine, a biskup i pročelnik su obećali da će im to i omogućiti.

KT