Duhovne vježbe bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa


Bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa imali su od četvrtka 10. listopada do nedjelje 13. listopada u Duhovno – obrazovnom centru Emaus u Bijelome polju svoje redovite duhovne vježbe.

Foto: Ivan Popović

Foto: Ivan Popović

Duhovne vježbe predvodio je fra Damir Pavić, tajnik franjevačke provincije Bosne Srebrene, a s bogoslovima je bio njihov duhovnik vlč. Milenko Krešić.

Duhovne vježbe započele su misnim slavljem koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, koji je u propovijedi potaknuo bogoslove da iskoriste vrijeme duhovnih vježbi za osobnu izgradnju.

Bogoslovi su svaki dan imali duhovne nagovore i ostale duhovne točke, koje su bile dosta sadržajne i zanimljive.

Fra Damir je u nekoliko tema kao što su: Ustrajnost u svećeničkom pozivu, Molitva, Sloboda duhovnoga poziva, Važnost donošenja prave životne odluke, izložio najvažnije osobine jednoga svećeničkoga poziva. Voditelj je kroz osobno iskustvo i primjere pokušao pomoći bogoslovima donijeti pravu odluku u svome životu, ali i kako da se odupru napastima na koje će nailaziti ili nailaze u životu.

U subotu 12. listopada bogoslovi su imali pripravu za svetu ispovijed i ispovijed. Potom je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Duhovne vježbe završile su misnim slavljem u župi Presvetoga srca Isusova – Potoci, gdje je bogoslove, duhovnika i voditelja duhovnih vježbi ugostio župnik don Josip Galić. Nakon ručka bogoslovi su se uputili u kratki posjet gradu Mostaru, nakon čega su se vratili u Sarajevo duhovno svježi za nove životne izazove.

GG/ KT