Bosanska Posavina

Duhovne vježbe za svećenike na Plehanu


Zazivom Duha Svetoga započele su u franjevačkom samostanu na Plehanu u Bosanskoj Posavini u nedjelju navečer 16. veljače duhovne vježbe za svećenike. Na temu "Duhovni rast svećenika", predvodi ih pomoćni banjolučki biskup mons. Marko Semren.

Uz plehanskog gvardijana fra Antu Tomasa i derventskog dekana fra Ivana Marića sudjeluje još 14 svećenika iz Plehanskog distrikta i jedan svećenik iz Slavonskog Broda te trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije Robert Čabraja.

Prvoga dana biskup Semren u uvodnom je izlaganju naglasio da su duhovne vježbe za svećenike potrebne kako bi postali malo bolji, poprave od određenih nedostataka i ispune spasonosnim mislima. Ukazao je na važnost traženja Gospodina u molitvi sa srcem te osluškivanja i slušanja Božje Riječi. S puno žara biskup Semren je govorio o važnosti susreta sa živim Isusom te o izboru duhovnog  poziva. 

"Cilj je duhovnih vježbi da se čovjek sabere, i bude svjestan Božje blizine i prisutnosti da bi od takvih susreta mogao živjeti, služiti Gospodinu, obnoviti duhovne snage i usmjeriti ih na ono što Isus traži. Za Isusa je uvijek bilo važno da učenici budu s njim. Ovdje u duhovnim vježbama i mi kušamo kroz meditaciji i kontemplaciju biti s njim, primiti od Isusa njegovu nauku i radost propovijedanja Radosne vijesti kako bi je životno širili i riječju i djelom, odnosno ohrabriti vjernike onim čime smo puni. Čovjek kada je pun nečega o tome govori, piše, pjeva, to je poezija, radost koju ižarava oko sebe. U susretu s Isusom punimo se suncem, snagom Isusa Krista kako bi mogli ižarivati tijekom cijele godine. U čovjekovom životu potrebna su intenzivnija razdoblja - bilo molitve, bilo duhovnih vježbi, jer za svaki uspjeh traži se napor, ljubav, određeno znanje kako bi u nečemu uspjeli. U ovim vježbama koje činimo u zajedništvu, u susretu s Isuson Kristom rasvjetljavamo naše pojedine datume susreta s Kristom živim. Bez tih susreta s njim živim nemoguće je živjeti svećenički život, nemoguće je svjedočiti svećenički život, nemoguće je biti ono svjetlo, svijeća koja gori i izgara da bi svjetlila", neke su od poticajnih i ohrabrujućih poruka biskupa Semrena.

Za ovaj opustošeni i ratom porušeni Plehanski kraj u kojem se franjevci trude da ponovno zablista kao vjersko-kulturno središte svaki je, pa i ovaj, važan događaj. Potvrdio je to i gvardijan fra Anto Tomas naglasivši kako se raduje da će ubuduće duhovne vježbe na Plehanu državati i drugi biskupi Crkve u Hrvata te im svojom vjerom i molitvom pomoći da na Plehanu sagrade samostan kako bi mogli živjeti svoj franjevački poziv i služiti povjerenom puku.

Koliko su ih obogatile poticajne i ohrabrujuće biskupove poruke posvjedočili su i neki od svećenika naglasivši da su u ovom kraju, koji iako opustošen, zrači ljepotom i posebnim mirom, najlakše susresti se s Gospodinom, sa samim sobom. Posvjedočili su također da ih je obogatilo njihovo međusobno druženje.

Duhovne vježbe trajat će do četvrtka 20. veljače, a završavanju pokorničkim bogoslužjem i misnim slavljem.

B. Lukačević/ KT