Plehan

Duhovne vježbe za svećenike plehanskoga kraja


Duhovne vježbe za svećenike, koje su u župi i samostanu Sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini započele u nedjelju 18. veljače zazivom Duha Svetoga, trajat će sve do četvrtka 22. veljače.

Na temu Iskustvo vjere kroz likove Tobije, Estere, Judite i Joba predvoditelj duhovnih vježbi je vlč. Tomislav Karavidović, župnik župe Sv. Mateja Evanđelista u Garčinu kod Slavonskog Broda. Na ovom godišnjem duhovnom obnavljanju na Plehanu se okupilo 20-ak svećenika. Uz gvardijana fra Antu Tomasa i derventskog dekana fra Ivana Marića to su svećenici franjevačkog Plehanskog distrikta: fra Zlatko Matanović, fra Velimir Zirdum, fra Mirko Filipović, fra Blažen Lipovac, fra Ivan Ćurić, fra Jozo Puškarić, fra Anto Zrakić, fra Mario Jurković, fra Ilija Jerković te umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije i povratnik u Bijelo Brdo mons. Pero Zeba, grkokatolički župnik u Derventi o. Franjo Sitnik, župnik u Modriči vlč. Anto Perić umirovljenik vlč. Pavo Brajnović te svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije: vlč. Josip Matanović, vlč. Mato Matasović i vlč. Davor Tomić.

Promišljajući prvoga dana o iskustvu vjere kroz lik Tobita vlč. Karavidović je naglasio kako se kroz njegovu bolest pa tako i kroz bolest svakoga čovjeka mijenja njegova osobnost, jer bolest pogađa ne samo čovjeka nego i cijelu zajednicu. Posvijestio je kako ova starozavjetna knjiga koja je, kako je ustvrdio, manje zastupljena i u misnim čitanjima i u osobnim razmišljanjima, može puno pomoći u duhovnom životu.

„Lik Tobije kao i likovi, Estere, Judite i Joba mogu nam biti nadahnuće i pomoć u našem duhovnom životu. To su veličine koje nam pokazuju kako ostati vjeran i ustrajan u svome pozivu, kako biti Isusov, i da je Bog onaj koji će naš trud i dobro djelo nagraditi svojom prisutnošću i blagoslovom“, rekao je uz ostalo predvoditelj Karavidnović.

Program duhovnih vježbi nastavljaju se u utorak i u srijedu kada će nazočni promišljati o iskustvu vjere kroz likove Estere, Judite i Joba, a završavaju u četvrtak misnim slavljem i Te Deumom.

B. Lukačević/ KT