Banja Luka – Marija Zvijezda

Duhovsko bdijenje u čast Marije, Majke svih naroda


U subotu navečer, 30. svibnja, u župnoj crkvi Marija Zvijezda u Banjoj Luci upriličeno je liturgijsko slavlje bdijenja za Duhove, a i ujedno molitveno zborovanje u čast Marije, Majke svih naroda, čija je slika u toj crkvi postavljena početkom 2014.

Zbog važećih propisa u entitetu RS-a s obzirom na aktualnu zarazu koronavirusa, vodilo se računa da broj nazočnih ne prijeđe propisanih 50 nazočnih. Osim vjernika laika iz domaće i susjednih banjolučkih župa u slavlju su sudjelovale redovnice, njih 11, i petorica svećenika. Liturgijsko slavlje je predvodio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica.

Slavlje je započelo u isto vrijeme kada je papa Franjo, zajedno s vjernicima diljem svijeta, započeo molitvu Krunice protiv korona-pandemije.

Na to je podsjetio biskup Franjo u svojoj prigodnoj uvodnoj riječi te pozvao nazočne da se pridruže Papi i brojnim drugim moliteljima.

Pred svečano, cvijećem urešenom slikom Majke svih naroda, biskup je započeo molitvu Gospine krunice, a nastavila redom petorica svećenika koncelebranata: mons. Ivica Božinović, župnik u banjolučkoj župi Presnače; o. Zvonko Topić, župnik župe Marija Zvijezda; fra Domagoj Šimić, župnik i gvardijan na Petrićevcu te vlč. Marko Stojčić, župnik župe Šimići, upravitelj župe Mahovljani i ravnatelj KŠC-a u Banjoj Luci.

Uslijedilo je moljenje papinih molitava Gospi protiv pandemije te Majci svih naroda.

Nastavljeno je sa slavljem svete mise. I molitve pred Gospinom slikom i euharistijsko slavlje bili su protkani pjevanjem, koje je animirala s. Damjana Kovačević, katedralna orguljašica.

Biskup Franjo je u prigodnoj propovijedi najprije istakao Isusa Krista, kao "najznačajniju i najsudbonosniju osobu cijele ljudske povijesti". A onda se zadržao na prikazivanju njegove ljudske, zemaljske majke, kao druge iza Krista, najznačajnije i najsudbonosnije osobe u povijesti ljudskog roda, koju je utjelovljeni Sin Božji želio podijeliti s nama ljudima, kao i svoga nebeskog Oca, javlja TABB.

Prikazao je zatim glavne naglaske i vidova štovanja Isusove majke „od najranijih vremena“ pa tijekom svih daljnjih stoljeća povijesti Crkve. Posebno se zadržao na aktualnom, obvezujućem koncilskom nauku, te naučavanju pokoncilskih papa, osobito Sv. Pavla VI. i Sv. Ivana Pavla II.

U drugom dijelu prigodne propovijedi biskup je iznio najvažnije podatke glede početka štovanja Gospe svih naroda odn. Majke svih naroda na temelju privatne objave kroz 14 godina – od 1945. do 1959. – vidjelici Idi Peerdeman u nizozemskom gradu Amsterdamu. Domaći biskup H. Bomers u dogovoru s Kongregacijom za vjeru dozvolio je 31. svibnja 1996. javno čašćenje Marije pod nazivom "Gospa svih naroda", a njegov nasljednik J. Punt je 31. svibnja 2002. javno objavio da "ukazanja u Amsterdamu imaju nadnaravno porijeklo".

Protumačio je zatim izričitu Gospinu želju da se napravi prikladna slika i molitve te se proširi što više među sve narode svijeta. Primijetio je kako "nije bez Božje promisli i bez Gospine intervencije" slika 'Majke svih naroda' stigla u Banjolučku biskupiju i stavljena na javno štovanje baš u ovu crkvu posvećenu Uznesenju BDM. – S njom su se već upoznali brojni hodočasnici i turisti koji posjećuju donedavni trapistički samostan i velebnu crkvu. Potaknuo je sve na zahvalnost i vjernost Kristu i njegovoj presvetoj Majci Mariji, koja želi biti majka svih ljudi i svih naroda na cijeloj zemaljskoj kugli.

Ž.I., KT