Sarajevo

Ekumenski koncert kršćana Sarajeva


Vijeće za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH organiziralo je 26. siječnja, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova Ekumenski koncert kršćana grada Sarajeva.

Najprije je okupljene ljubitelje liturgijske glazbe pozdravio i uveo u program mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Potom je pozdrav i uvodnu riječ uputio Vinko kard. Puljić, vrhbosanski nadbiskup metropolita i predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH.

Nadbiskup je najprije pozdravio: mons. Luigia Pezzuta, apostolskog nuncija u BiH i mons. Tomu Vukšića, novoimenovanog nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskuoije, pastora Evangeličke Crkve Dolac-Malta Sašu Nikolinovića i pastora Kršćanske Baptističke Crkve u Sarajevu Tomislava Dobutovića, sve izvođače i nazočne, a potom je predstavio program.

„Vjerujte da sve te skladbe imaju svoj doprinos, to je molitva jer upravo kao kršćani znademo da Boga slaviti, pjevati – to znači duplo moliti. Ja želim da to večeras bude istinski nastavak ove osmine koje smo ovih dana molili. Sinoć smo navečer završili u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, u sabornoj crkvi, a evo večeras nastavljamo ovdje u katedrali s tom istom molitvom s nastupom naših pjevačkih zborova. Zato vas od srca pozdravljam i zahvaljujem na učešću ove večeri, a i osim zborova i svima vama koji ste se odazvali da sudjelujete na ovome. Želim da ova večer na neki način oplemenjuje, da s Bogom znamo razgovarati i riječima i srcem i pjesmom. Neka istinski Bog bude blizu u ovoj našoj pjesmi koju ćemo večeras prikazati“, poručio je kard. Puljić.

Ovogodišnji ekumenski koncert svojim nastupom uveličala su četiri izvođača koja su, svaki predstavljajući svoju sakralnu glazbu, nazočnima donijeli iznimna umjetnička i glazbena djela.

Prvo je nastupilo Srpsko pjevačko društvo Sloga iz Sarajeva kojim dirigira Stefan Mojsilović, magistar crkvene glazbe, a izveli su skladbe: Troptar Svetom Savi (prvom srpskom arhiepiskopu, Stevan Stojanović Mokranjac); Troptar Svetom Petru (mitropolitu Dobrobosanskom, srpski napjev, harmonizacija Peđa Hart); Heruvimska pjesma (pjesma anđela, ruski napjev, Maksim Kovaljski); Jelici vo Hrista (grčki/vizantijski napjev, notni zapis monaha Teodora, 18. stoljeće); Hvalite imja Gospodnje (anonim).

Zatim je uslijedio nastup Muzičkog sastava Evanđeoske Crkve Dolac-Malta koji su okupljene obogatili skladbama: Divna milost i Kriste, Ti si moj Bog.

Treći po redu nastupio je Glazbeni sastav Kršćanske Baptističke Crkve – Sarajevo koji su izveli: Spasenja moć, Kako predivno Ime je, Siromašni i nemoćni i On nas ljubi.

Na kraju je uslijedio nastup Katedralnog mješovitog zbora Josip Stadler kojim dirigira vlč. Marko Stanušić, a izvedene su skladbe: Isuse Kralju (iz oratorija Juda Makabejac, G. F. Händel); Ave verum (Edward Elgar); Ave Maria (Marko Stanušić); O pruži mile ruke (Vilko Novak); O Filii et Filiae (iz oratorija Christus, Franz Liszt); Bliže, o Bože moj (Lowell Mason) i Gospod Bog je pastir moj (Anton Dvorčak, solo: Dragan Pavlović, bariton).

Po završetku koncerta, mons. Tomašević, zahvalio je nazočnima, a osobito izvođačima koji su dali poseban doprinos ovom događaju i pozvao sve na druženje u prostorije Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

KT