Ekumensko bogoslužje Riječi u katedrali Srca Isusova


Prvog dana Molitvene osmine, 18. siječnja u katedrali Srca Isusova Ekumensko bogoslužje Riječi predvodio je apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto zajedno s dopredsjednikom BK BiH mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom u BiH i mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.

Mons. Pezzuto je na početku bogoslužja kazao kako, započinjući Tjedan molitve za jedinstvo kršćana, svi kršćani moraju imati osjećaj za odgovornost. “Svatko od nas treba biti odgovoran za zajedništvo i jedinstvo kršćana“, naglasio je apostolski nuncij, pozdravivši osobito mitropolita dabrobosanskog gospodina Hrizostoma, njegovu pratnju i svu braću u Kristu.

Potom je prigodnu propovijed uputio mons. Tomo Vukšić, kazavši kako povijest naših osobnih života i povijest jedinstva Crkve nalikuje plovidbi po nemirnom i olujnom moru, iz koje nas spašava Božja providnost i snaga.

„Zato večeras zajednički molimo Nebeskoga Oca da nam pomogne u nastojanju da postanemo kristoliki, da poput Njega prolazimo zemljom čineći dobro i da čuvamo postojeće jedinstvo među kršćanima, da ga uvećamo i usavršujemo. Ovogodišnje molitvene tekstove pripravili su kršćani s Malte. Povijest kršćanstva na tom otoku seže u apostolsko vrijeme. Prema predaji, sveti Pavao, apostol pogana, dosegnuo je obale Malte 60. godina nakon Krista. O tom opasnom ali u konačnici ipak sretnom Pavlovom putu govore dva zadnja poglavlja Djela Apostolskih“, podsjetio je biskup Tomo, naglasivši kako naše molitve i misli tijekom ovogodišnje osmine imaju pred očima prvenstveno gostoljubivost koju su žitelji otoka iskazali Sv. Pavlu i brodolomcima.

„Neka njihovo djelo nadahnjuje sve nas, da gostoljubivost iskazujemo svi mi kršćani iz svih zajednica“, poručio je mons. Vukšić.

Potom je prigodnu propovijed uputio i visokopreosvešteni mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom, koji je na početku pozdravio sve nazočne, te zahvalio biskupu Vukšiću na domaćinstvu, a kardinalu Vinku Puljiću i svim njegovim suradnicima na višegodišnjem zalaganju za kršćansko jedinstvo sa svim razlikama i posebnostima. „Jedinstvo mora početi iznutra, iz naših srca, iz naših duša, iz naših bića. Jedinstvo ne dolazi samo od sebe, neće pasti s neba, neće ga netko donijeti i dati nam ga. Ne, mi ga moramo u srcu izgraditi“, kazao je na mitroplit dabrobosanski.

Pošto su svi zajedno izmolili molitvu Gospodnju „Oče naš“, nuncij Pezzuto zazvao je na sve Božji blagoslov, a susret je završen zajedničkom pjevanjem poznate popijevke „Krist na žalu“.

Za vrijeme ekumenskog bogoslužja Riječi, svima nazočnim podijeljene su poruke molitve s nakanom da ih vjernici mole za vrijeme ovogodišnje molitvene osmine.

Bogoslužje riječi organizira se na inicijativu Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama u kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine koje je za tu prigodu otisnulo knjižicu.

U subotu, 25. siječnja u 18 sati u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu bit će upriličena Molitva za mir, a prigodnu propovijed uputit će kardinal Vinko Puljić. Posljednjeg dana Molitvene osmine u nedjelju, 26. siječnja u 19.30 sati u katedrali Srca Isusova u Sarajevu održat će se Ekumenski koncert kršćana grada Sarajeva.

KT