Molitveno sjećanje za sivačkoga župnika

"Fra Vladin dan“ u Sivši


U srijedu, 21. veljače u župnoj crkvi u Sivši, prigodnim predavanjem, molitvom krunice i euharistijskim slavljem, prvi put je priređen „Fra Vladin dan“ – molitveno sjećanje za sivačkoga župnika fra Vladu Ključevića (Komarica kod Dervente, 1915.), kojega su partizani ubili u Sivši prije 79 godina, tj. 21. veljače 1945.

Prigodno predavanje o fra Vladinu životu i stradanju te o progonima i stradanjima i drugih bosanskih franjevaca održao je fra Marijan Karaula, autor knjige Iskušenja Bosne Srebrene. Stradanja bosanskih franjevaca 1944. – 1985. Prikupivši iskaze svjedoka i zapise franjevačkih kroničara, fra Marijan je iznio najvažnije podatke iz fra Vladina kratkog života i svećeničkog služenja.

Nakon što je 1941. zaređen za svećenika, najprije je služio kao vikar u samostanu i župi Rama/Šćit, gdje je 1942. preživio napad partizana, uništenje crkve i samostana te ubojstvo gvardijana fra Julijana Jurkovića. Potom je vrlo revno služio u župi Plehan sve do kolovoza 1944., kada je imenovan župnikom u Sivši. U vrlo teškim uvjetima – jer župa je bila poharana, a župna kuća spaljena – suočavao se s nedaćama hrabro i neumorno, predan Božjoj volji. Na nagovaranje svoje braće da ne ide u Sivšu i ne izlaže se pogibli, rekao je: „Ne mogu tako ostaviti župljane. Dobri su to ljudi.“ Kad su partizani napali Sivšu, uhitili su ga i odmah okrutno strijeljali. Pokopan je najprije u Sivši, a nakon nekoliko dana tijelo mu je preneseno i sahranjeno na plehanskom groblju, donosi bosna.srebrena.

Fra Vlado nije napunio ni 30 godine, a sav svoj svećenički život – kraći od 3,5 godine – proživio je u vremenu II. svjetskog rata, ostavivši svjedočanstvo hrabra i revna te Bogu i Crkvi odana svećenika. Župna zajednica u Sivši sjeća ga se s ljubavlju i zahvalnošću.

J.Vr.,KT