Visoko

Franjevačka škola animatora


XV. Franjevačka škola animatora održana je od 9. do 11. studenog u Visokom gdje je Konvikt Franjevačke klasične gimnazije primio 44 framaša iz 16 mjesnih bratstava Frame Bosne Srebrene.

Škola animatora održana je pod geslom Što imaš da nisi primio? (1 Kor 4,7). Okupili su se framaši petkom i svoj program započeli grupnim upoznavanjem igrom Jedinstveni u zajedništvu.

Kroz igru željelo se prikazati koliko je zapravo svaka osoba jedinstvena, različita, a opet da tom jedinstvenošću doprinosimo zajednici. Program je nastavljen predavanjem područne voditeljice formacije Ive Maros na temu Animator- Tko? Što? Kako?. Upoznala ih je sa značenjem same riječi animator i otkrila im njegovu osnovnu zadaću: „Oduševiti nekoga za nešto.“ Objasnila im i kakav animator treba biti, i što to treba darovati svome mjesnom bratstvu.

Program je uz pjesmu nastavljen kroz veselu večer Ne zaboravi stihove, a prvi dan završili su misom i klanjanjem u crkvi Sv. Bonaventure u Visokom.

Sljedećeg jutra framaši su nakon jutarnje molitve i doručka započeli sa svojim programom, a njegova prva točka bila je predavanje fra Domagoja Šimića, područnog duhovnog asistenta Frame Bosne Srebrene, na temu euharistije. Pokušao je framašima objasniti njezine dijelove, istaknuti pojedine dijelove, i ukazati na pravila koje ona nosi. Istaknuo je kako misa nije predstava, te kako se vjernici trebaju ponašati.

Nakon ovoga predavanja framaši su započeli s kružnim predavanjima područnog vijeća. Teme predavanja su bile različite, od izbora tema i literature za tjedni susret, tijek i vođenje susreta, komunikacije, pa do Male Frame i onog malo manjeg lijepog, problema u Framama. Trudilo im se prenijeti potrebno znanje za pripremanje i vođenje tjednog susreta, ali i za animiranje svojega mjesnog bratstva.

Uslijedilo je misno slavlje, a fra Domagoj se u propovjedi osvrnuo na geslo ovogodišnje škole animatora te istaknuo važnost talenata i svega primljenog od Boga, ali i od drugih ljudi. Podsjetio je kako često zanemarujemo darovano i kako sve manje cijenimo to što imamo. Poslije bogoslužja nastavljena su kružna predavanja, a po njihovom završetku uslijedio je team building.

Potom su se sudionici škole rasporedili po grupama kako bi obavili svoj posljednji zadatak, ali i primijenili sve naučeno, spremajući susret na određenu temu. Navečer su ponovno imali veselu večer, gdje su se kroz ples i igru zabavljali i jedni druge oduševljavali. Framaši su ostatak večeri sami animirali uz pjesmu, te na koncu i večernjom molitvom.

Nedjeljom su grupe prezentirale spremljene susrete na određene teme, nakon čega je uslijedio kratki osvrt Vijeća na njihovo primijenjeno znanje. Nakon toga, novim animatorima podijeljene su diplome i priručnik za animatore Ne samo sebi živjeti. Škola je završena popunjavanjem anketa, zajedničkom fotografijom ispred Franjevačke klasične gimnazije i na kraju misom.

KT