Sarajevo

Godišnji susret odgojitelja i župnika bogoslova


U prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu održan je 7. studenoga godišnji susret odgojitelja i župnika bogoslova koji se spremaju za svećeništvo u Vrhbosanskoj bogosloviji.

Sudjelovalo je 10 župnika, a susretom je predsjedao nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić. Nakon pozdravnih riječi kardinala Puljića i rektora preč. Josipa Kneževića program je započeo predstavljanjem zajednice Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Uslijedilo je osvrt duhovnika vlč. Jakova Kajinića na susret s nadbiskupom J. C. Patronom Wongom.

Vicerektor vlč. Ilija Marković iznio je kratki osvrt na bogoslovne ljetne ferije, župnici su iznosili svoje prijedloge i sugestije, a na kraju je uslijedio razgovor.

Nakon radnog dijela susreta uslijedila je misa kojom je predsjedao kardinal Puljić. U prigodnoj propovijedi rekao je kako svećenici i bogosloviji moraju postati svjesni svoje odgovornosti i brige za duhovna zvanja jer je Bog htio surađivati s nama i preko nas pozivati mladiće i djevojke u svoju službu.

„Mi se moramo zauzimati za one koje Bog poziva preko nas, a u prvom redu to je svakodnevna molitva“, naveo je nadbiskup te posebno naglasio važnost ovakvih susreta koji mogu biti nadahnuće i poticaj na ostvarenje u svom pozivu.

U drugom dijelu propovijedi, na temelju liturgijskih čitanja, govorio je o Isusovom pozivu. Osvrnuo se na riječi „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom.“ (Lk 9, 23). „Svećenik danas treba biti nesebičan i spreman na odricanje, ali ne u tolikoj mjeri da pati. To se ostvaruje kroz proces usvajanja Isusovih stavova i mišljenja. Taj proces traje i obnavlja se svakoga dana, a očituje se kroz motivaciju i žar s kojim radimo“, kazao je kardinal.

KT