Deževice kod Kreševa

Gospa Snježna okupila žitelje drevne župe Deževice


U Deževicama kod Kreševa danas je svečano proslavljen patron župe uz bogat duhovni program i nazočnost velikog broja vjernika sa svih strana.

 

Poseban dan kada se raseljeni Deževičani i vjernici okolnih mjesta okupljaju je Gospa Snježna, čiji naslovnik ima župa u Deževicama. Tako je bilo i ove godine za blagdan Gospe Snježne kada se mnoštvo vjernika iz lepeničke, lašvanske, viteške, uskopaljske i bugojasnke doline slilo u Deževice.

U ranim jutarnjim satima, hodočasnici su pristizali u ovu oazu mira i prirodne ljepote. Duhovni program započeo je u prijepodnevnim satima molitvom Gospine krunice i mogućnošću za sv. ispovijed. Misno slavlje potom je predvodio vlč. Marko Škraba, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije koji je trenutačno na studiju u Rimu. Uz njega su u koncelebraciji bili domaći župnici Kreševskog dekanata na čelu s dekanom preč. fra Stipanom Radićem.

Na početku mise okupljene je pozdravio domaći župnik don Marin Marić poručivši vjernicima kako su uvijek dobro došli u svoj drugi dom u Deževicama, a drugi dom je zagrljaj Nebeske Majke, Gospe Snježne. Vlč. Marko Škraba je u svojoj homiliji govorio o važnosti ove svetkovine u Katoličkoj Crkvi, ulozi i važnosti majke u životu, kao i stalnoj potrebi čovjeka da ima Mariju za Majku. Nakon bogoslužja uslijedio je zajednički objed u hodočasničkom domu Sv. Jakova Markijskog.

Duhovni program u poslijepodnevnim satima započeo je molitvom krunice, a vjernici su se mogli i ispovjediti. Zatim je misno slavlje predvodio preč. Marko Majstorović, katedralni župnik u Sarajevu, u koncelebraciji s trojicom svećenika. On se u propovijedi dokatnuo uloge svakog vjernika u današnjem svijetu, a posebno odnosa čovjeka prvo prema samom sebi i potom prema Bogu te drugima.

„Važnost našeg vjerničkog okupljanja na sv. misama i hodočašćima je promjena, ali temeljita i stalna naša promjena iz svakodnevnice. To ne ide lako, ali Marija i Isus su tu i oni nam mogu pomoći da rastemo i budemo djeca Božja“, zaključio je preč. Majstorović.

Na kraju mise župnik Marić zahvalio je svima koji su sudjelovali i ove godine u mozaiku dobrote, kako bi zajednički što radosnije proslavili patron Deževica. Nakon mise uslijedio je Križni put od crkve do svetišta Sv. Jakova, kojeg je također predvodio katedralni župnik, a za skladno pjevanje pobrinula se sestra Veselka Grebenar, KBLJ.

Središnje misno slavlje 6. kolovoza u 11.00 sati na vanjskoj proslavi Gospe Snježne predvodi fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Župa Deževice je jedna od župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, koju je ratni vihor pokušao slomiti, ali ne iz temelja skloniti. Dokaz čvrste vjere i odanosti Bogu i Crkvi Deževičana jeste njihov stalni i neprestani dolazak i kontakt s rodnom grudom. To čine svake mlade nedjelje kada slave velikog franjevca fra Jakova Markijskog, ali i za patron – Gospu Snježnu.

KT