Kućanci / Rama

Gospa Snježna okuplja Kućance


Kućanci i njihovi prijatelji 5. kolovoza su proslavili svoj patron svoje filijalne crkve – Gospu Snježnu.

Bez obzira koliko daleko bili udaljeni od rodnih Kućana i svojega ramskog kraja, svatko od njih nastoji svoj godišnji odmor ili drugi način odmora planirati u vrijeme kada proslavljaju Gospu Snježnu.

Danas je ovaj blagdan proslavaljen u atmosferi obilježenoj radošću okupljanja, toplini doma i vedrini duha. Misno slavlje u 11 sati predvodio je fra Mato Topić koji je na početku misnog slavlja naglasio da se danas svi mole za svoje pokojne, osobito na dan Domovinske zahvalnosti za poginule branitelje bilo u BiH, bilo u Hrvatskoj. Nakon mise druženje, pjesma i zajedništvo oko obiteljskog stola, piše Rama-prozor.info.

Kućani su mjesto u općini Prozor-Rama koji su izgradnjom HE Jablanica komunikacijski odsječeni od svih prometnica. Dugo vremena su se povezivali isključivo čamcom. Tijekom rata na Kućanima je bila prva crta. Stoga i ne čudi da su se žitelji stalno raseljavali. Koliko god su se raselili nikada nisu i neće zaboraviti svoje Kućane. Zanimljivo je činjenica da je to jedno selo u Rami koje prema broju stanovnika ima najviše visoko obrazovanih ljudi. Na neki način svugdje ih ima, od BiH preko Hrvatske pa sve do Zapadne Europe.

Ovih dana općina Prozor-Rama izvršila je sanaciju puta od Ustirame do Kućana te uređenje kroz selo i oko crkve. Ima i onih koji prigovaraju zašto se to radi prema Kućanima. Ako oni to nisu zaslužili, onda tko jest? Naravno, i svako drugo mjesto u Rami koje je izravno oštećeno izgradnjama hidroakumulacija treba imati izgrađenu adekvatnu infrastrukturu. Općina Prozor-Rama to stalno čini, piše Rama-prozor-info.

KT