Sarajevo

Gospa Stupska okupila tisuće vjernika


Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavljena je 15. kolovoza u istoimenoj župi i svetištu na Stupu u Sarajevu.

Foto: Lidija Pavlović-Grgić

Foto: Lidija Pavlović-Grgić

Središnje misno slavlje u 19 sati predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić u zajedništvusa župnikom vlč. Miroslavom Ćavarom i većim brojem svećenika, a proslava nebeske zaštitnice stupske župe i svetišta okupila je tradicionalno više tisuća vjernika – uz Sarajlije su Gospi u čast molili hodočasnici sa svih strana.

 

Proslava je započela procesijom sa slikom Gospe Stupske od župne crkve do vanjskog oltara, a potom je župnik uputio riječi pozdrava i dobrodošlice vrhbosanskom nadbiskupu, koncelebrantima i vjernicima.

Pozdravivši nazočne, kardinal je na početku mise pohvalio okupljene što su u velikom broju unatoč kiši došli sudjelovati u slavlju i moliti zagovor Nebeske Majke. „Donosimo sve svoje nakane ovdje na oltar, ali neka to bude prikazano vjernički i skrušenim srcem“, poručio je nadbiskup.

U duhu današnjeg blagdana, središte njegove propovjedi bila je Blažena Djevica Marija. „Marija je nastavila slijediti Krista. Krist je smrt pobijedio, uzašao na Nebo. I ona je to isto radosno otajstvo doživjela, da ne strune u zemlji. Ona Bogomajka, ona koja je čista srca i puna milosti, nije strunula u zemlji, nego ju je Isus uzeo dušom i tijelom u otajstvo Presvetog Trojstva. Zato je ova svetkovina nama na svoj način svetkovina nade“, kazao je kardinal osvrnuvši se kako svaki čovjek teži biti sretan te kako je zemaljska sreća škrta i kratko traje, ali predanje Bogu donosi vječnu sreću.

„Ovdje gledamo Mariju kao našu nadu kako ćemo mi postići tu vječnu slavu i sreću, uskrsnuće mrtvih i život vječni“, naveo je kardinal te se osobito osvrnuo na Božju ljubav prema čovjeku i smislu života kojeg treba otkriti.

„Ova svetkovina je naša nada – Marija nam otkriva smisao života, a to je doći u zagrljaj vječne Božje ljubavi“, istaknuo je kardinal dodavši kako je u tom smislu važna ispovijed i čovjekovo pomirenje s Bogom. „Ispovijed obnavlja energiju vjere, ljubavi i pouzdanja u Boga. To je divan sakrament koji nas vjernike oslobađa. Mi nismo bezgrješni kao Marija, ali nam Bog daje šansu da nas milost ispunja“, podsjetio je kardinal poručivši kako treba trulež društva u čovjeku i oko njega liječiti dok su kršćani pozvani liječiti te anomalije i biti zdravo tkivo. Pritom im su putokazi, nastavio je, Božje zapovjedi, ali i čovjekova savjest koja upravlja prema cilju.

Na kraju bogoslužja župnik je zahvalio vjernicima na njihovu pohodu Gospi i onima koji su sudjelovali u organizaciji proslave patrona, a uslijedila je procesija sa slikom Gospe Stupske i svijećama do špilje posvećene Mariji gdje je vrhbosanski nadbiskup molio litanije i blagoslovio nazočne.

Središnjem misnom slavlju 15. kolovoza prethodile su mise u 6, 7, 8, 9 i 11 sati, a vjernici su se u velikom broju okupljali na Stupu gdje su se za proslavu Velike Gospe duhovno pripremali kroz mise devetnice i trodnevnice koju je predvodio vlč. Marko Zubak, a tijekom kojih su pristupali ispovjedi i molili zagovor Nebeske Majke.

KT