Hoće li Zvornik ponovno dobiti svoj katolički zvonik?


Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić razgovarali su, 14. prosinca, u Zvorniku u sali Doma omladine o položaju vjernika na ovom području i nazočili prvom susretu katolika župe Zvornik-Srebrenica.

Skupu je nazočio i zvorničko-srebrenički župnik fra Joso Oršolić koji je bio i inicijator radnog susreta katolika ove župe koji ima za cilj skretanje pozornosti na problem nedostatka prostora za izgradnju crkve u Zvorniku.

U svojoj izjavi Stevanović je naglasio da je Zvornik otvoren za sve narode i vjere i dodao da je Gradska uprava bila i biće dobar suradnik vjernicima svih vjeroispovijesti koji žive na području Zvornika. On je upoznao kardinala da je nedostatak prostora za izgradnju katoličke crkve jedan je od najvećih problema ove zajednice i podsjetio da Gradska uprava radi na rješavanju ovog problema. "Želimo da pomognemo katolicima na području Zvornika i da u tom smislu pronađemo adekvatan prostor i mjesto za izgradnju hrama", rekao je Stevanović i najavio da će u jednoj od narednih budžetskih godina biti predviđen dio sredstava kao jednokratna pomoć za izgradnju.

Za vrijeme radnog susreta nazočnima su se obratili i Ivan Bandić, konzul Hrvatske u Tuzli te Ivan Jukic, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Tuzlanskog kantona.

Svoje predavanje o Zvorniku kroz povijest održao je Rajko Avramović, rektor i osnivač muzeja grada Zvornika koji je sačuvao oltarska sliku Presvetog srca Isusova.

Načelnikovo obećanje da katolici trebaju konačno dobiti svoju crkvu, "provjereno" je obilaskom grada, a destinacije su bile: gradski muzej, mjesto pošte gdje je prije bila crkva, park kao moguće mjesto nove crkve te lokacija iznad Andraševe vile tj. mjesto gdje je bila crkva Sv. Marije i franjevački samostan, a sada imaju samo ostatci.

Nakon obilaska grada i mogućih lokacija za crkvu, uslijedilo je druženje u motelu Laguna

Vjernička zajednica iščekuje ljepše dana i sretniju budućnosti za malo stado koje ni 70 godina skrivanja i progona nije uništilo.U nadi da će konačno i ponovno Zvornik dobiti svoj katolički zvonik!

Inače, prema procjenama Zvornik ima više od 100 katolika, a cijelo područje 200. Nažalost, za sada je jedini sakralni objekt ove male katoličke zajednice u Srebrenici, koja je udaljena 35 km zračno i 54 km cestovno, gdje je mala spomen kapela Sv. Marije, izgrađena 1991. u spomen 700-te godine dolaska franjevaca u Srebrenicu.

KT