Hodočašće mladih iz Novog Travnika na grob Petra Barbarića


U četvrtak, 18. lipnja, djeca i mladi među kojima su i ovogodišnji krizmanici te prvopričesnici župe Uzašašće Gospodinovo Novi Travnik, hodočastilo je na grob sluge Božjega Petra Barbarića u Travniku.

Skupina od 60-ak djece i mladih krenuli su u jutarnjim satima prema Travniku, predvođeni župnikom vlč. Markom Majstorovićem te nakon kratkog putovanja stigli su u zdanje Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić.

Inače, toga dana u sjemenišnoj crkvi Sv. Alojzije Gonzaga bila je i proslava naslovnika (kalendarski pada u nedjelju, 21. lipnja) te je ona bila puna ostalih hodočasnika.

Dobrodošlicu im je poželio rektor preč. Željko Marić te ih u sjemenišnoj crkvi upoznao s njezinom povijesti, naslovnikom i unutrašnjim uređenjem. Potom su djeca i mladi posjetili grob Petra Barbarić, koji se nalazi u zdanju, te molili na osobne i zajedničke nakane. Također su pogledali o njemu i dokumentarni film.

Vrhunac dana je bilo euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi koje je predslavio vlč. Majstorović u koncelebraciji nekoliko svećenika. Uz mlade hodočasnike, u crkvi se okupio i lijepi broj vjernika koji već tradicionalne svakog četvrtka hodočaste na grob Petra Barbarića.

Vlč. Marko, polazeći od liturgijskih čitanja u svojoj homiliji osvrnuo se i na svetački lik Alojzija Gonzage kao i sluge Božjega Petra Barbarića. Također mladima i svima nazočnima uputio je poruku nade i ohrabrenja pozvavši ih da se ne boje slijediti Krista po uzoru na svetačke likove -  u zgodnim i nezgodnim vremenima. 

U popodnevnim satima bilo je druženje i ručak. Zajedno sa župnikom u pratnji djece i mladih bila je i pastoralna suradnica s. Mirela Iličić, KBLJ.

Ispunjeni duhovno-hodočaničkim-rekretavinim danima, mladi su se vratili svojim domovima obogaćeni lijepim iskustvom zajedništva i životnim primjerima svetih svjedoka vjere.

Ž.I., M.M., KT