Plehan

Hodočašće na Plehan


Župljani župe Sv. Ladislava kralja iz Punitovaca – Đakovačko-osječka nadbiskupija, njih oko 150 zajedno sa župnikom dr. vlč. Đuricom Pardonom hodočasili su, 15. travnja, u župu Sv. Marka Evanđelista na Plehanu.

Povod hodočašća u godini kada župa Sv. Ladislava slavi 250. obljetnicu, za koju je odabrano geslo Povratak korijenima vjere, jest razlog da su prvi vjernici koji su došli u Punitovce prije 250 godina bili s Plehana, te po dolasku osnovali i župu.

Ovaj jedinstveni događaj za Plehanski kraj započeo je misnim slavljem u novoj župnoj crkvi, koje je predvodio vlč. Pardon. Uz plehanskog župnika i gvardijana fra Antu Tomasa suslavili su i fra Filip Zubak, fra Kazimir Rehlicki, fra Ivan Ćurić, fra Franjo Dalibor Stjepanović te umirovljeni svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Nikola Grgić i vlč. Đuro Ćuraja.

Župnik Pardon na početku mise pročitao je imena 16 obitelji, koje su, prije 250. godina, prve došle u Punitovce i tu osnovali župu.

Budući kako je vlč. Đurica doktorirao na temu Zemlja u Bibliji i njegova propovijed bila je protkana promišljanjima o svetosti zemlje u kojoj je Gospodin ostavio svoj narod da živi. „Čuvajte ovo sveto mjesto. Budite jaki i ustrajte. Ne odustajte ma koliko to bilo teško. Valja nam čuvati život i vjeru u Boga, a Bog će dati svoj blagoslov“, poručio je između ostalog vlč. Pardon.

Svojim župljanima je pak zahvalio jer su ostali povezani s rodnim krajem svojih predaka, naglasivši kako je to jedini put uskrsnuća te povezanosti sa svojim narodom i Bogom. Svjestan kako se i danas mnogi mladi ljudi i cijele obitelji iseljavaju ustvrdio je kako je prevažno imati tu povijesnu i vjerničku poveznicu kako bi i Bogu i svojoj domovini ostali vjerni te omogućili budućim generacijama da se imaju gdje vratiti. 

Znakoviti su bili i prinosi darova: kao znak sjedinjenosti kroz plodove zemlje, koje su na oltar donijela dvojica ministranata iz Punitovaca – misno vino iz Slavonije i voda iz Plehanskog kraja.

Na kraju svete mise, gvardijan Tomas, istaknuo je kako je taj dan za Plehan bio veliki povijesni dan te je zahvalio vlč. Pardonu jer je hodočašće upriličeno u ovo uskrsno vrijeme, a goste je pozvao da češće dođu u ovaj kraj koji je, unatoč svojoj pustoši, u proljeće posebno lijep i privlačan.

Nakon euharistije druženje je, u veselom raspoloženju, nastavljeno uz zajednički ručak, koji su im priredili plehanski franjevci i povratnici. Susretu je nazočila i načelnica općine Punotovci Jasna Matković te zamjenik načelnika općine Derventa Siniša Jeftić teveliki dobročinitelj Plehana, domaći sin Stipo Lucić iz Samobora sa svojim suradnicima.

Po povrtaku gosti iz Hrvatske posjetili su i područnu crkvu Sv. Nikole Tavelića u Modranu.

KT/Brankica Lukačević