Susret biskupa Petra Palića i dr. Dragana Čovića

Hrvati iz BiH i Katolička Crkva sastavno su tkivo ove zemlje


Mostarsko-duvanjski biskup i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić susreo se 14. listopada u Mostaru s predsjednikom HDZ-a BiH i zamjenikom predsjedatelja Doma naroda PS BiH dr. Draganom Čovićem.

Čović je tom prigodom  istaknuo kako “Hercegovina, naša katolička Crkva i naša biskupija mogu biti ponosni što su dobili osobu s takvim pastoralnim iskustvom da predvodi našu biskupiju u raznim vremenima izazova kada je Evanđelje potrebnije nego ikad”, te izrazio radost što već nakon točno mjesec dana od službenog preuzimanja dužnosti imaju “priliku razgovarati o širem spektru tema važnih za naš hrvatski i katolički narod”, objavljeno je na mrežnoj stranici hdzbih.org.

Razgovarali su i o Temeljnom ugovoru između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine koji se, kako je naglašeno, još uvijek ne provodi u punini. Čović je upoznao biskupa Palića o nužnosti razgovora i dogovora o konačnom rješavanju hrvatskog pitanja koji bi otvorio vrata i ubrzao europski put te doveo do punopravnog članstva zemlje u EU.

Na susretu je, prenosi IKA, istaknuto kako su Hrvati iz Bosne i Hercegovine i Katolička Crkva već stoljećima “sastavno tkivo koje čini ovu zemlju, koje je opstalo na ovim prostorima unatoč svim povijesnim nedaćama te okolnostima koje je donio Domovinski rat kada smo zajedništvom očuvali naš nacionalni identitet”. Također, istaknuto je kako je BiH “savršen primjer zemlje unutarnje različitosti koje nas trebaju okupljati i ujedinjavati te da takvo što treba biti nit vodilja svih koji ovdje žive”.

Na sastanku su uz predsjednika Čovića i mons. Palića nazočili i generalni vikar don Željko Majić, biskupijski kancelar i ekonom don Ante Luburić, i osobni tajnik don Domagoj Markić.

J.Vr.,KT