Žepče

Istinito komuniciranje obveza je svakog kršćanina

52. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija


U nedjelju, 30. rujna, u župi Sv. Antuna Padovanskoga u Žepču svečanim misnim slavljem obilježen je 52. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija na razini Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Piše: Željko Ivković

Euharistijsko slavlje predvodio je vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK-a BiH, uz suslavlje mons. Ive Tomaševića, generalnog tajnika BK BiH i glavnog urednika Katoličke tiskovne agencije, župnika u Žepču vlč. Predraga Stojčevića te još pet svećenika, među kojima je bio fra Gabrijel Mioč, urednik Naših ognjišta te p. Mato Anić, urednik Radija Marije BiH.

Čovjek ima pravo na istinu

Na početku svete mise vlč. Stojčević je pozdravio nazočne te zahvalio na dolasku kako vjernicima tako i medijskim djelatnicima. Uz brojne župljane koji su dupke ispunili crkvu, misnom slavlju nazočili su i novinari lokalnih medijskih kuća te djelatnici Katoličkog tjednika, a izravni radio prijenos euharistije vršili su Radio Marija BiH, Radio Žepče te Radio Posavina.

U prigodnoj homiliji mons. Vukšić najprije je podsjetio na obilježavanje ovog Dana na razini cijele Katoličke Crkve u svijetu, te kako se na području BK-a BiH to već, neprekinutom tradicijom, upriličuje zadnje nedjelje u mjesecu rujnu i to svake godine u drugoj nad/biskupiji, gradu i župi.

„Već 52. godinu zaredom rimski biskupi se, u povodu Svjetskoga dana društvenih komunikacija, posebnom porukom obraćaju cijeloj Katoličkoj Crkvi, kao i svakom njezinu članu ponaosob, ali i cijelomu svijetu, posebice vlasnicima, urednicima i svim djelatnicima u tom važnom području suvremenoga svijeta“, rekao je na početku biskup istaknuvši kako se ta poruka odnosi i na korisnike medija.

Objasnivši kako je svake godine poruka posvećena drugoj temi naglasio je da je papa Franjo ovogodišnju poruku, vođen Isusovim riječima: „Istina će vas osloboditi“ (Iv 8,32), posvetio obrani istine i čovjekovu pravu na nju te novinarstvu mira, i naspram tomu temi lažnih vijesti (fake news). Istovremeno je naglasio kako je komunikacija dio nauma, koji Bog stvoritelj ima s čovjekom i osnovni način na koji se stvara i doživljava zajedništvo među ljudima.

„Molimo Gospodina da učini, kako bi svaki čovjek bio zaštićen od ropstva lažnih vijesti, kako bi njihovi izvori presušili, odnosno kako bi njihovi tvorci odustali od ponižavanja čovjeka i postali sluge istine, koja oslobađa. Ta naša nakana izravno proizlazi iz ovogodišnje poruke pape Franje za svjetski dan društvenih komunikacija. U njoj on snažno naglašava da su posebice kršćani, kao sljedbenici i učenici Isusa Krista, u skladu s Isusovim naukom, svjedoci i pronositelji istinite vijesti i da svaki čovjek ima pravo na istinu te da se nitko ne može smatrati oslobođenim dužnosti suprotstavljanja lažima. To treba pojačano i glasno ponavljati osobito u naše vrijeme, kada je sve učestalija pojava nijekanja istine, lažnih vijesti i manipuliranja“, rekao je vojni ordinarij podsjetivši kako je Isus na posljednjoj večeri za sebe kazao „Ja sam Put, Istina i Život“ (Iv 14,6) te u jednoj drugoj prigodi, u raspravi, rekao: „Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu, moji ste učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi“ (Iv 8,31-32). Prema tome, ustvrdio je biskup, istina koja oslobađa obveza je i poslanje svih kršćana.

„Čovjek je stvoren na sliku i priliku Boga stvoritelja. No ta sličnost čovjeka s Bogom ima svoju dimenziju stanja i dimenziju poslanja. Kao početno darovano stanje, sličnost s Bogom se ostvaruje tako što čovjek s drugim osobama razmjenjuje sve što je istinito, dobro i lijepo“, istaknuo je mons. Vukšić i dodao da naspram tomu, kada čovjek slijedi vlastitu oholost i sebičnost, umjesto da ostvaruje svoju sličnost s Bogom, tada svoju sposobnost komunikacije ostvaruje na kriv način, izobličuje i iskrivljuje istinu.

Ne reci lažnoga svjedočanstva

„Da je čovjek biće komunikacije, da se njegovo poslanje i dostojanstvo sastoji i ostvaruje u širenju istine, dobra i lijepoga, a protiv laži, zla i ružnoga, kršćanska je istina o čovjeku, jedino vrelo iz kojega kršćanstvo crpe snagu etičkog uvjerenja, prvi osnov na kojemu gradi i glavni razlog zbog kojega se trudi kako bi se te vrednote ostvarile, primjenjivale i ljubomorno čuvale također u svakodnevnom planiranju i ponašanju sredstava društvene komunikacije i njihovih vlasnika i djelatnika“, smatra biskup analiziravši potom Deset zapovijedi koje se dijele na tri koje ravnaju čovjekov odnos prema Bogu i sedam koje usklađuju njegovo ponašanje prema drugim ljudima.

„Kao što je poznato, osma među njima glasi: 'Ne reci lažnoga svjedočanstva!' (usp. Izl 20,13; Pnz 5,12). I jer je osobito važno, da ta zapovijed bude poštovana kao etičko pravilo sredstava društvene komunikacije, crkveno učiteljstvo je nerijetko upozoravalo na to“, kaže vojni ordinarij upozoravajući kako je Papinsko vijeće za sredstva društvenoga priopćavanja 2000. godine objavilo poseban dokument o etičkim pravilima i ponašanju u društvenim komunikacijama.

„Poruka toga teksta onima koji rade u masmedijima na svoj način sažeta je u sljedećim riječima apostola Pavla: 'Isus je uzor i primjer našeg ophođenja. (…) Zato odložite laž i govorite istinu jedan drugomu, jer udovi smo jedni drugima… Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, da prema potrebi saziđujete' (Ef 4,25.29) (Etika društvenim komunikacijama, br. 33)“, naglasio je biskup ponovivši kako se ne smije dovoditi u pitanje etički zahtjev, da se poštuje i štiti dostojanstvo ljudske osobe, čovjekovo pravo na istinu i pravo da bude zaštićen od laži.

Analizirajući poruku Rimskoga biskupa koji je govorio o lažnim vijestima istaknuta je njihova učinkovitost u sposobnosti da oponašaju stvarne vijesti i izgledaju uvjerljivo.

„Zavodljive su i privlače pozornost, pribjegavaju stereotipima i raširenim predrasudama, iskorištavaju emocije koje bude tjeskobu, prezir, ljutnju u frustraciju, služe se logikom dezinformiranja (..) Papa poziva na promicanje novinarstva mira i tumači kako pod tim ne misli na sladunjavu vrstu novinarstva koje bi nijekalo postojanje ozbiljnih problema i imalo prizvuk sentimentalizma“, ustvrdio je mons. Vukšić dodajući kako su sredstva društvene komunikacije također u službi nove evangelizacije (Aetatis novae, 11).

„Crkva bi se pred Bogom osjećala grešnom, kada ne bi koristila ova moćna sredstva, jer ona mogu i moraju biti u službi njezina programa re-evangelizacije i nove evangelizacije suvremenoga svijeta. Stoga je suvremeno kršćansko dušobrižništvo nezamislivo bez njih, a svaki dušobrižnik, koji se njima ne bi htio služiti, činio bi velik grijeh propustom i bio bi nepopravljivo hendikepiran“ naglasio je propovjednik.

„Pozivamo sve medijske djelatnike, da se svojim djelovanjem i pisanjem pridruže onima, koji šire istinu kao sredstvo i put oslobođenja čovjeka“, rekao je na kraju propovijedi biskup Vukšić.

Misno slavlje skladnim pjevanjem uveličao je veliki župni zbor, a nakon svete mise upriličen je susret biskupa Vukšića s medijskim djelatnicima.

Potom je uslijedilo fotografiranje te zajednički ručak.