Sarajevo

Isusovačka zajednica u Sarajevu proslavila svoj patron


Župa Sv. Ignacija Lojolskog, jedina u BiH koja je povjerena ocima isusovcima, proslavila je 31. srpnja svoj patron. Misno slavlje tom je prigodom predslavio vlč. Marko Majstorović, župnik u Novom Travniku.

U župnoj crkvi koja je posvećena 6. srpnja 2019., a nalazi se tik do stadiona NK Željezničara u sarajevskom naselju Grbavica, okupilo se više od 120 vjernika među kojima: veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Sabolić sa suprugom te nekolicina časnih sestara različitih družba. Uz vlč. Marka suslavilo je 15 svećenika, a nazočno vjerničko mnoštvo na početku je pozdravio i izrazio dobrodošlicu župnik p. Ante Topić.

Uvodeći u euharistijsko slavlje predslavitelj je čestitao isusovcima dva jubileja: 500 godina od obraćenja njihova utemeljitelja Sv. Ignacija Lojolskog i četiri stoljeća od njegova proglašenja svetim.

Tu je misao nastavio u propovijedi kada je posvijesio kako postoje dva načina proslave svakoga pa i ovoga blagdana: jedan koji se zadržava samo na čestitanju, a drugi koji ide i dalje te uključuje i osobni doživljaj susreta s Bogom po zagovoru svetaca.

Ocrtavajući život utemeljitelja Družbe Isusove vlč. Majstorović je ukazao na dimenziju ovozemnosti koja je u vidu napasti za vlastitom slavom i ostvarenjem osobnih planova, vrebala i Sv. Ignacija. Stoga ga je stavio kao primjer za nasljedovanje kako priznati vlastitu grešnost i utjecat se milosti Božjoj. "Sv. Ignacije je učitelj kako izvršavati volju Božju. I to je stvarnost koju od njega danas možemo naučiti. Htio je postati slavan na svoj način, a Bog ga je učinio vitezom svoje Riječi", istaknuo je propovjednik te na temelju misnih čitanja uputio na važnost imanja pouzdanja u Boga. "Živeći u Sarajevu, imate napast pasti u malodušnost pa govoriti kako vas je malo i kako nema života; kako je malo župa i kako sve polako izumire. Međutim, onaj koji svoju sigurnost gradi, taj neće pokleknuti pod malodušnosti, nego vjernički nadvladavati grijeh i na svoj način doprinositi životu i na ovim prostorima", poručio je na kraju vlč. Marko.

Na završetku misnoga slavlja p. Ante je u ime trojice isusovaca koliko ih ima u zajednici na Grbavici, zahvalio svima koji su došli podijeliti s njima radost njihova patrona te zaželio Božji blagoslov po zagovoru Sv. Ignacija.

Poslije svete mise na koji je pjevao župni zbor pod vodstvom mo. Darija Vučića i koju je izravno prenosila Radio Marija, uslijedilo je bratsko druženje u atriju crkvenoga zdanja i u župnoj kući.

Spomenimo još da se ova vjernička zajednica na patron župe pripravljala trodnevnicom kada su mise predvodili: vlč. Adnan Petar Mihael Jašarević, vlč. Ivo Jezidžić i fra Danijel Rajić.

Inače, župu na Grbavici utemeljio je 1979. nadbiskup Marko Jozinović. Prije posljednjega rata brojala je više od 900 župljana, a danas ih je oko 400.

KT