Sarajevo

Izbor najljepše pisanice i „nikad jači“ turnir u tucanju jajima u Briješću


Poslije misnoga slavlja na Uskrs, 31. ožujka, vjernici župe Sv. Leopolda Mandića u sarajevskom naselju Briješće, organizirali su natjecanje u tucanju jajima te izbor najljepše pisanice.

FOTO: Antonio Šutalo

FOTO: Antonio Šutalo

Već tradicionalno, nakon svete mise koju je predslavio župnik vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika, župljani župe Briješće i njihovi gosti, u župnoj su se dvorani okupili kako bi, uz čestitanje najvećeg kršćanskog blagdana, odmjerili snage u tucanju uskrsnim jajima te izabrali najljepšu pisanicu.

Prema „demokratskim načelima“ svatko je imao pravo „kandidirati“ svoje našarano jaje a također i dati glas za ono koje smatra najljepšim. Nakon prebrojavanja glasova pobjedu je odnijela pisanica koju je ukrasila na natjecanju najmlađa sudionica Anđela Bošnjak; drugo mjesto pripalo je Sari Sekulić, a treće Katarini Ilić.

U, iz godine u godinu sve jačoj konkurenciji, pobjedu u tucanju jajima ostvario je Goran Bošnjak, koji je u finalu bio za malo uspješniji od Branka Šutala, dok je treće mjesto osvojio ministrant „s najdužim ministrantskim stažem“ Josip Šutalo.

Valja spomenuti kako su na natjecanju sudjelovali mnogi koji još uvijek imaju vlastite kokoši te jaja nisu kupovali nego brižno, kroz proteklo razdoblje, prikupljali i tvrdoću „na zub provjeravali“ te ih onda kuhali i šarali. Stoga i ne čudi da je konkurencija uistinu bila jaka, a nadmetanje uzbudljivo i zanimljivo.

Inače, osim ovih nadmetanja, kao dio tradicije u župi Briješće postoji i tzv. Uskrsni uranak, kada se oni koji su navečer sudjelovali u Misi bdijenja, ranom zorom okupe kod jednog od domaćina, kako bi međusobno čestitali Uskrs te se uz zdravicu i tucanje jajima prisjetili kako se nekoć proslavljao najveći kršćanski blagdan.

KT