Sarajevo

Izišao Direktorij za euharistijska slavlja i liturgiju časova 2019. – 2020.


Novi Direktorij Vrhbosanske nadbiskupije za liturgijsku 2019./2020. godinu izišao je iz tiska. Kao i sve dosadašnje, i ovaj je pripremio mons. Tomo Knežević, a nakladnik je Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije.

Direktorij je pripremljen prema Općem rimskom kalendaru za liturgijsku 2019./2020. godinu, 3. tipskom izdanju Rimskog misala, Nacionalnom liturgijskom kalendaru Biskupske konferencije BiH, s vlastitostima svih nad/biskupija koje ga koriste, a koje su pripremile i dostavile svoje liturgijske vlastitosti.

Ovim Direktorijem, osim Vrhbosanske nadbiskupije, koriste se i Banjolučka biskupija te Vojni ordinarijat u BiH.

Na prvoj stranici omota, kao i do sada, nalaze se slike dviju katedrala - prvostolnice u Sarajevu i stolne crkve u Banjoj Luci, a na zadnjoj stranici je slika sluge Božjega Josipa Stadlera.

U Direktoriju Vrhbosanske nadbiskupije crvenom bojom označeni su samo zapovjedni blagdani prema odredbi bosanskohercegovačkih biskupa: sve nedjelje i četiri svetkovine tijekom godine (Božić, Tijelovo, Velika Gospa i Svi Sveti).

Pred slanje Direktorija u tisak papa Franjo motu proprijem Aperuit illis od 30. rujna odredio je da 3. nedjelja kroz godinu bude Nedjelja Božje riječi, a što se uspjelo unijeti i u ovaj svakodnevni priručnik kojim se služe svećenici za pripravu misnih slavlja.

Svaka crkvena ustanova u Vrhbosanskoj nadbiskupiji obvezatna je nabaviti i koristiti samo važeći Direktorij Vrhbosanske nadbiskupije koji će se kao i do sada moći nabaviti preko Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu i Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije. Drugi direktoriji ne mogu se koristiti na području Vrhbosanske nadbiskupije. Redovničke obitelji u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koristit će vlastiti Direktorij u liturgijskim slavljima samo svoje redovničke zajednice uvažavajući pri tom važeće liturgijske odredbe s obzirom na važeći Opći rimski kalendar, Nacionalni liturgijski kalendar Biskupske konferencije BiH i kalendar Vrhbosanske nadbiskupije.

KT