Deževice

Jesenska korona Kreševskog dekanata


U utorak, 7. studenoga u prostorijama Hodočasničkog doma Sv. Jakova Markijskog u Deževicama – župa Gospe Snježne, održana je jesenska korona Kreševskog dekanata.

Foto: Župa Deževice

Foto: Župa Deževice

Na koroni Kreševskog dekanata sudjelovalo je 17 svećenika, a domaćin im je bio don Marin Marić, župnik u Deževicama. Nakon molitve i zaziva Duha Svetoga sve nazočne pozdravio je fra Stipan Radić, dekan Kreševskog dekanata i župnik župe Sv. Ane u Banbrdu. Uslijedilo je predavanje na temu Zapreke i zabrane CIC-a kod primanja sakramenata i njihovo uklanjanje koje je održao dr. fra Šimo Ivelj.

On je predavanje usmjerio u dva pravca: rastava supružnika uz trajanje ženidbene veze, te ispovjed i pričest vjernika koji žive u neredovitim situacijama s vjerničkog i građanskog stajališta. Fra Šimo je svoje predavanje potkrijepio raznim crkvenim dokumentima, a najviše prostora u svojem izlaganju dao je novom dokumentu pape Franje Amoris laetitia - Radost ljubavi.

U nastavku izlaganja dr. Ivelj rekao je kako ovaj dokument ne predlaže nove promjene u crkvenoj doktrini, nego nudi novi, zanimljiv i pristupačan pastorlalni pristup svakodnevnoj problemetici u kojoj se nalazi Kristova Crkva s njezinim pastirima.
 

Ovaj dokument pape Franje, nastavio je, potiče osobe koje se nalaze pred izazovima i problemima braka i bračnih zajednica na korisne savjete, a stavlja naglasak na osobni ispit savjesti te želju za rješavanjem problema u bračnoj zajednici. Također, ovaj dokument, naveo je fra Šimo, potiče vjernike na duhovni i iskreni razgovor sa svećenikom, te na osobnu želju svakog vjernika za živim Kristom.

Taj dokumet, naglasio je profesor Šimo Ivelj, naišao je na razna teološka mimoilaženja zbog svojeg osmog poglavlja. Na kraju predavanja svećenicima je preporučio da svakako pročitaju dokument.

Nakon predavanja uslijedila je konstruktivna diskusija. Svećenicima je postalo jasnije kako se na terenu konkretno nositi s pojedinim činjenicama koje su vezane za otklanajnje zapreka, te tako pomoći dušama da rastu u duhu vjere te da ne klonu na svojem vjerničkom putu.
 

Poslije razgovora uslijedio je uobičajni i bratski dogovor i raspored u svezi adventskog ispovijedanja po župama Kreševskog dekanata, a poslije je bilo prigode za iznošenje raznih prijedloga i sugestija kako bi sam dekanat što bolje disao i radio. Nakon dogovora slavljeno ja je koncelebrirana sveta misa u župnoj crkvi Gospe Snježne u Deževicama, kojom je predsjedao i propovijedao dr. fra Šimo Ivelj, uz koncelebraciju 17 svećenika koji djeluju na području Kreševske dekanije.

Deževički župnik sa svojim suradnicima pripremio je u obližnjem restoranu ručak za nazočne svećenike, gdje je nastavljen bratski i prijateljski razgovor. Na kraju susreta dekan fra Stipan Radić zahvalio je svim svećenicima na dolasku, a posebno domaćinu župniku Marinu, koji je vodio i zapisnik korone, na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji susreta.

KT