Kakva je veza između katedrale Notre Dame i Sarajeva?


O značaju katedrale Notre Dame za kršćanstvo za «N1» je govorio mons. Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije BiH.

“To je tužan trenutak za Crkvu, prije svega za parišku nadbiskupiju, za Crkvu u Francuskoj, Europi, ali i cijelu Katoličku Crkvu, ja bih rekao i za cijelo čovječanstvo. Pariz je kao grad simbol ljepote, a srce toga grada je svakako bila ova katedrala Naše Gospe, Notre Dame. Ona je na određeni način bila i poveznica s nama u teškim ratnim vremenima, na osobit način. Pratio sam kao tajnik kardinala Vinka Puljića u petome mjesecu 1993.» , kazao je mons. Tomašević naglasivši kako je kardinal tada pozvan da bude sudionik vojnoga hodočašća u Lurdu.

“Prvi povratku nismo stigli na zrakoplov i tako smo došli u Pariz. Onda je kardinal posjetio tadašnjega pariškoga kardinala Lustigera koji ga je primio i tada je dogovoreno da on 1993., za Božić, posjeti ratno Sarajevo. Tu su bili francuski vojnici u mirovnim snagama, ne smijemo nikad zaboraviti da je nemali broj njih izgubio život pomažući nam u tim teški trenucima. Ovaj grad i ova zemlja trebaju biti zahvalni Francuskoj i tim ljudima koji su ovdje ostavili živote. Naš zbor Trebević Hrvatskog kulturnog društva Napredak je gostovao i pjevao u toj katedrali Notre Dame ratne 1994. ”, navodi mons. Tomašević i napominje da je zbpo nastupio u 30-ak gradova

«Kardinal Puljić je poslao izraze blizine i solidarnosti nadbiskupu u Parizu gdje upravo podsjeća na te ratne dane i da mi vrlo dobro znamo što znači gubiti vjerske objekte. Svi vjerski objekti su vjerniku dragi, ali rekao bih da su ti vjerski objekti u našoj zemlji i uopće u svijetu uljepšavaju naše gradove, naša mjesta i s kojima se s pravom ponosimo”, naveo je sugovornik.

“Patnja zbližuje ljude. Oni ljudi koji su patili na osobit način trebaju to razumjeti”, kazao je.

KT