Kard. Puljić primio veleposlanika Republike Hrvatske Ivana Sabolića


Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić primio je 20. svibnja Ivana Sabolića, veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, te mu zahvalio za sudjelovanje na misi za žrtve Bleiburške tragedije i Križnoga puta hrvatskoga naroda.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

 

 

Veleposlanik Sabolić je kardinalu ponovio potporu Republike Hrvatske i osudio javne prijetnje kojima je izložen posljednjih dana. Gosp. Sabolić je ocijenio neprihvatljivima izjave kojima se ovo euharistijsko slavlje tendenciozno pokušava dovesti u vezu s veličanjem marionetskog ustaškog režima.

"Molitva za poginule jest duboko vjerski čin i isključuje bilo kakvo političko određenje te je neotuđivi dio univerzalnih vjerskih prava i sloboda. Iskazana otvorena nesnošljivost, kojoj svjedočimo posljednjih dana u Bosni i Hercegovini, pokazuje nedostatak poštovanja i nerazumijevanje vjernika katolika, izostanak pijeteta prema žrtvama, nespremnost na suočavanje s prošlošću i na iskreno njegovanje kulture sjećanja. Svako jednostrano zatvaranje očiju pred objektivnim činjenicama znači ponovnu povredu ljudskog dostojanstva žrtava i onih koji se njih sjećaju, te vodi novim, nepotrebnim podjelama", čulo se za vrijeme susreta, a veleposlanik i kardinal su se složili, "kako je slobodna Europa izgrađena na odbacivanju nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma, a sjećanje na žrtve tih totalitarnih ideologija u temeljima je europskog projekta ujedinjenja i jedna od njegovih pokretačkih snaga".

"Republika Hrvatska promiče upravo ova načela i ukazuje na sustavne zločine koji su se dogodili na području bivše države u ime tih ideologija", istaknuo je veleposlanik Sabolić.

Ž.I., KT