Župa Sv. Ante Padovanskoga Lukavac

Kardinal Puljić podijelio sakrament svete potvrde


Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski u miru pohodio je 15. svibnja župu Sv. Ante Padovanskoga u Lukavcu te predslavio svečanu euharistiju i podijelio sakrament svete potvrde za osmero krizmanika i krizmanica.

Foto: Danijel Marković

Foto: Danijel Marković

Predvođeni župnikom vlč. Miodragom Brkanom, krizmanici su s roditeljima i kumovima dočekali kardinala Puljća izrazivši mu dobrodošlicu, a nakon toga uslijedio je susret s krizmanicima i provjera znanja iz vjeronauka.

Na početku misnog slavlja, krizmanik je pozdravio kardinala Puljića prigodnom recitacijom čiji je sadržaj sve nazočne uveo u ljepotu događaja za cijelu župnu zajednicu, a krizmanici su mu predali i buket cvijeća. Osim župnika Brkana, u koncelebraciji su bili i susjedni župnici na čelu s dragunjskim župnikom i dekanom preč. Marinkom Mrkonjićem. Nakon službe riječi, župnik vlč. Miodrag je predstavio krizmanike te zamolio kardinala Puljića da nakon homilije podjeli sakrament sv. potvrde krizmanicima.

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić je posvijestio ljepotu i značenje sakramenta svete potvrde te poručio mladima kako Duh Sveti dolazi da ih utvrdi u krsnoj milosti odnosno da ih potvrdi u vjeri i pripadnosti Isusu Kristu.

„Ako budete istinski surađivali s Duhom Svetim, tada će se dogoditi ono što ste čuli u prvom čitanju: Dat ću vam novo srce; srce vjerničko, srce koje zna ljubiti, srce koje zna imati osjećaj jedni za druge“, kazao je kardinal Puljić, podsjetivši mlade da se nalaze na vjetrometini života. „Živimo u vremenu kad se u ime demokracije ruše moralna načela, ubijaju nerođeni, donose zakoni koji su protiv prirode, protive naravi. Nalazite se u tom vremenu. Vi gradite bolju budućnost, ali iz svoje vjere. Kumove i kume potičem da shvatite da vas ovi mladi trebaju kao primjere vjere, da se mogu na vas osloniti kada dođe vrijeme krize. A odgovornost roditelja nitko ne može preuzeti; to vam je Bog povjerio, vaša djeca su dar“, naglasio je kardinal Puljić, pozivajući sve na svjedočenje vjere i suradnju s Bogom u izgradnji bolje budućnosti.

Tijekom Mise pjevao je zbor mladih pod vodstvom gospođice Antonele Handanović, a nakon mise krizmanici su se fotografirali s kardinalom Puljićem, stiju u priopćenju župnog ureda Lukavac.

J.Vr.,KT