Sarajevo

Kardinal Vinko proslavio 74. rođendan


Svetu misu u sarajevskoj prvostolnici, u nedjelju 8. rujna, predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić te je tom prigodom proslavio i svoj 74. rođendan.

Uz kardinala suslavilo je 18 svećenika među kojima su bili provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

Nazočne je na početku pozdravio katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Mato Majić te izrekao lijepe želje nadbiskupu za rođendan.

Kardinal Vinko je u svojoj „mozaičnoj“ propovijedi, u kontekstu 23. nedjelje kroz godinu, blagdana Male Gospe i Stadlerova dana (svakog osmog u mjesecu) govorio o nasljedovanju Krista i nošenju svoga križa.

„Isus nikada ne daje lažna obećanja. On obećava križ onima koji ga slijede. Međutim, valja imati na umu da križ nikada nije teži od milosti koju Bog na tom putu daje“, rekao je nadbiskup te uputio ne lik Blažene Djevice Marije, ponizne službenice Gospodnje čijega se rođenja Crkva na ovaj dan spominje.

U istom je duhu progovorio o motivima koji su vodili prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera da dođe u Bosnu te tako blagotvorno i uspješno djeluje. Odatle je ukazao na uzvišenost duhovnoga poziva koji sa sobom nosi brojne nevolje, ali i ispunjenje života onima koji se potpuno predaju Isusu, nasljedujući ga strpljivo noseći svoj križ.

Na kraju misnoga slavlja nazočni su uz grob sluge Božjega Stadlera izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim.

Poslije mise druženje je nastavljeno u blagovaonici Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa gdje je kardinala Puljića i pristigle goste, među kojima su bile i sestre Služavke Maloga Isusa sa svojom poglavaricom s. Mariom-Anom Kustura, pozdravio rektor preč. Zdenko Spajić.

Spomenimo i to da je za večeru u vidu „švedskoga stola“ bila zadužena kuhinja i uslužno osoblje Nadbiskupijskoga centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Inače, Vinko kard. Puljić rođen je 8. rujna 1945., od roditelja Ivana i Kaje, u mjestu Priječani kod Banje Luke. Za svećenika Banjolučke biskupije zaređen je 1970., a vrhbosanskim nadbiskupom imenovan je 1990. Biskupsko posvećenje dobio je 6. siječnja 1991. po rukama svetog pape Ivana Pavla II. koji ga je 30. listopada 1994. zaogrnuo kardinalskom čašću.

KT