Sarajevo

Kardinal Vinko s Pierreom Mirelom


Nadbiskup vrhbosanki Vinko kard. Puljić primio je, 16. svibnja, u prostorijama Vrhbosanskog nadbiskupijskog ordinarijata Pierrea Mirela, nekadašnjeg ravnatelja u odjelu Generalne uprave za proširenje u Europskoj komisiji za Zapadni Balkan.

Gospodin Mirel, čija je misija pomoći pregovore između zemalja Zapadnog Balkana prije Samita u Pozananu (tzv. Berlinski proces) zakazanog za 4. i 5. srpnja 2019., svoj trenutni posjet Bosni i Hercegovini koristi kako bi se susreo s predstavnicima značajnijih vjerskih zajednica koje na ovim područjima djeluju.

Kardinal Puljić i gosp. Mirel su se u razgovoru dotaknuli napora usmjerenih ka pomirenju na području Bosne i Hercegovine i okolnih zemalja. Istaknuta je potreba za hrabrošću kod svih odgovornih osoba kako bi se istina iz proteklih sukoba priznala i kako bi se počinjena zla nazvala pravim imenom. Uz to je nužno, složili su se sugovornici, stvarati ozračje u javnom mnijenju kako bi se osiguralo poštivanje svih žrtava proteklog rata. Sve to, istaknuli su, jedini je put u izgradnji procesa praštanja, pomirenja i istinskog suživota.

KT