Karitativne aktivnosti u vremenu ograničenih mogućnosti kretanja


Caritas Vrhbosanske nadbiskupije nastoji odgovoriti na potrebe svojih korisnika koje su se javile kao posljedica trenutačne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini prouzročene "koronavirusom".

Iako je samo djelovanje Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u ovom razdoblju poprilično otežano, rad pučkih kuhinja Jelo na kotačima u Sarajevu i Zenici odvija se redovito kako bi svi korisnici svakodnevno dobili topli obrok koji im je u ovim teškim vremenima možda još i više potreban, a pogotovo im je važan posjet Caritasova osoblja.

Sve više stanovnika cijele Vrhbosanske nadbiskupije osjeća negativne posljedice virusa, zbog čega se broj korisnika Caritasa VN svakodnevno povećava, a na vrata Caritasa pristižu molbe i zahtjevi za različite vrste pomoći, piše na mrežnoj stranici Caritasa BiH.

Kao jedan od odgovora na trenutačnu situaciju, djelatnici Caritasa čije djelovanje nije nimalo jednostavno budući da restriktivne mjere civilnih kriznih stožera pogađaju i njih, bilo da se radi o osobnoj sigurnosti bilo o nemogućnosti kretanja i kontakata s drugim osobama, su u proteklih nekoliko tjedana ipak podijelili više od 350 paketa pomoći ugroženim pojedincima dok je taj broj kudikamo veći ako se uzmu u obzir i druge skupine i organizacije kojima se pomoglo. Sadržaj paketa činile su namirnice, higijenski proizvodi kao i maske te rukavice za korisnike. Osim podjele paketa, Caritas je osigurao i provedbu projekta Kućna skrb starih i bolesnih, kako bi se pomoglo osobama starije životne dobi koje su najosjetljivija skupina na novi korona virus. Nastoji se pomoći i bolesnim ljudima, samohranim roditeljima, kao i mnogim drugim osobama s područja nadbiskupije.

T.M.I., KT