Sarajevo

Karmelićanke na Stupu proslavile svoj patron


Zajednica sestara karmelićanki u sarajevskom naselju Stup proslavila je 16. srpnja patron svojega samostana – Gospu Karmelsku.

Uz sudjelovanje više od 150 vjernika i koncelebraciju deset svećenika među kojima je bio i sarajevski dekan preč. Mato Majić, svetu misu predslavio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

Na početku je nazočne pozdravio stupski župnik vlč. Miroslav Ćavar, čestitavši patron zajednici sestara kojih su sarajevskom karmelu ima sedam.

U propovijedi je provincijal počeo od konstatacije o sebičnosti i individualizmu u današnjem društvu. Ispričao je anegdotu o mladom bračnom paru koji je „u potrazi za boljim životom“ otišao u inozemstvo te ubrzo pisali svojim prijateljima: „Dođite da vidite kako lijepu kuću imamo; kako smo ju moderno opremili; da vidite kako lijepo auto imamo… i da vidite što je ostalo od nas“. U tom smislu, istaknuo je kako uslijed „zaborava duha“ prva strada ljubav.  

„Kriza današnjega kršćanstva jest u tome što kršćanin više ne moli. Kriza obitelji je kriza molitve. Molitva je naš razgovor s Bogom i bez te spone svi bismo bili izgubljeni. Molitvom smo prikopčani na izvor životne energije, na Boga. Kad se naši životni akumulatori isprazne, kad duše postanu prazne, Bog ih puni“, rekao je fra Jozo te u kratkim crtama iznio povijest nastanka blagdana Gospe od Karmela i karmelskoga reda kojemu je u muškom ogranku obnovitelj bio Sv. Ivan od Križa, a u ženskom Sv. Terezija Avilska. Uputivši kako je svaki čovjek pozvan na osobno obnovu života u duhu  zaključio je da „Bog svakomu daje da može postići ono savršenstvo potrebno za spasenje, ali ga nitko ne može postići bez prihvaćanja i ustrajnoga nošenja svoga križa i bez ljubavi kojom nadilazi svoje granice i granice svemira“.

Tijekom mise pjevale su sestre karmelićanke i vjerujući puk, a svirao je domaći sin vlč. Vlado Vrebac, župnik u Bijelom Brdu kod Dervente. 

Nakon mise druženje je nastavljeno u dvorištu i prostorijama samostana.

Inače, ovo je prva proslava patrona "novoj postavi" samostana na Stupu, a na nju su se priremali devetnicom te intenzinije trodnevnicom kada su svete mise predvodili: župnik u Novom Travniku - Uzašašće Gospodinovo vlč. Marko Majstorović, duhovnik vlč. Jakov Kajinić te karmalićanin o. Jakov Kuharić.

KT