Tolisa

Knjiga o posljednjim danima mladog franjevca


Promocijom knjige “Život je divna pjesma”, autora fra Bože Lujića, koja je 25. listopada održana u Franjevačkom samostanu Tolisa kod Orašja, završen je Program obilježavanja ovogodišnjeg Dana općine Orašje.

Knjiga Život je divna pjesma objavljena je davne 1971., na prvu godišnjicu smrti mladog bogoslova Mire Baotića, i odavno je raritet kojega je skoro nemoguće pronaći. Iz tog razloga Centar za kulturu Orašje i Franjevački samostan Tolisa odlučili su objaviti treće izdanje ovoga djela. Snažnim, emotivnim tekstom fra Božo je prikazao posljednje dane koje je mladi franjevac proveo u bolnici u Zagrebu boreći se s nepobjedivom bolešću i, nažalost, prerano preminuo u 22. godini života.

I u toj kratkoći života fra Miro se uspio ovjekovječiti kroz pjesme koje je pisao i koje sačinjavaju drugi dio ove knjige. Novo izdanje, koje se objavljuje povodom 70. godišnjice rođenja fra Miroslava Baotića, dopunjeno je njegovim dnevnikom koji je vodio pred kraj života. Knjigu i fra Mirin život predstavili su njegov kolega fra Perica Martinović i autor fra Božo Lujić, a fra Mirine pjesme čitao je Zlatko Živković, dok su za glazbeni dio promocije bile zadužene sestre Ilišević. O samoj ideji i realizaciji ovoga izdanja govorila je v.d. ravnateljice Centra za kulturu Orašje Mandica Živković, koja je i pokrenula ovu književnu priču.

Pozdravne riječi u ime domaćina uputio je gvardijan fra Mario Jurić, a promociji su, uz brojne posjetitelje, bili nazočni i fra Mirin brat Drago i troje nećaka, te ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP-a Drago Kopić.  

Fra Božo Lujić rodom je iz Donje Dubice, završio je Klasičnu gimnaziju u Visokom, Filozofsko-teološki studij u Sarajevu, a poslijediplomski na Teološkom fakultetu u Ljubljani. Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene te pročelnik Katedre Sv. Pisma Starog zavjeta i predsjednik Biblijskog Instituta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz studij teologije u Sarajevu i Ljubljani specijalizirao je Biblijske znanosti i hebrejski jezik u Rimu i Jeruzalemu, a diplomirao je i germanistiku. Autor je više knjiga, znanstvenih i stručnih radova u raznim domaćim i stručnim časopisima te aktivan sudionik na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima.

KT / Radio Orašje