Sarajevo

Korona Sarajevskog dekanata


U prostorijama župe Sv. Ignacija Lojolskog u sarajevskom naselju Grbavica, 7. studenoga održana je jesenska korona Sarajevskog dekanata.

Na susretu koji je započeo svetom misom u još uvijek privremenom bogoslužnom prostoru župe, čije se sjedište nalazi neposredno uz stadion NK Željezničara, sudjelovalo je 14 svećenika.

Misno slavlje predvodio je arhiđakon Fojničkog arhiđakonata i kanonik Vrhbosanskog stolnog kaptola mons. Ante Meštrović.

Sve je na početku pozdravio i izrazio dobrodošlicu župnik domaćin p. Krešimir Djaković.

Kanonik Meštrović u svome prigodnom misnom nagovoru propovijedao je o slici svećenika kako ga laici promatraju. U tom smislu istaknuo je četiri odlike svećenika: autentični navjestitelj evanđelja; predstavnik božanskog i ljudskog; čovjek zajedništva te svjedok istine. "Svećenikove riječi i djela moraju svjedočiti isto, moraju navijrštati kraljevstvo nebesko. On treba znati čitati znakove vremena i evanđeoski odgovarati na njih", istaknuo je mons. Meštrović.

Poslije mise susret je nastavljen u župnoj dvorani gdje je dnevni red predočio sarajevski dekan i katedralni župnik preč. Marko Majstorović podsjetivši da je tema korone Suradnja svećenika i vjernika laika, a izložio ju je duhovnik bogoslova u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Jakov Kajinić.

Najprije je progovorio o pojmu laika istaknuvši kako je riječ o angažiranom vjerniku koji se svom dušom, srcem i snagama zalaže za Kristovo evanđelje.

Potom je o temi razmišljao kroz profil župnika te napomenuo kako bi vjernici u njemu trebali imati najboljeg prijatelja, zastupnika hijerarhije i oca. "Mnogo može dužnost, ali puno više ljubav", istaknuo je vlč. Jakov.

Zatim je razmišljao o područjima na kojima se na osobit način mogu angažirati laici naglasivši kako su to: karitativna djelatnost; naviještanje evanđelja i katehiziranje; liturgijski život (zajednička župna sveta misa) te sloga i ljubav kao podloga življenja u miru sa svima.

U tom kontekstu napomenuo je kako svećenik treba i preventivno intervenirati poglavito protiv kulta ličnosti i sebičnosti te grupašenja i sektašenja u župi.

Zaključno je istaknuo da je "bazna stanica - župa" i sva suradnja laika i svećenika mora se ostvarivati na toj podlozi.

Nakon predavanja koje je vlč. Kajinić obilato potkrijepio primjerima iz života, uslijedila je plodonosna rasprava te su dogovoreni naredni zajednički termini..

Korona je završena ručkom kojega je sa svojim suradnicima priredio župnik Djaković.

KT