Korona Žepačkog dekanata


U zeničkoj župi Sv. Ilije proroka, 15. svibnja, održana je proljetna korona Žepačkog dekanata. Nakon svete mise svećenici su razmišljali na temu župne administracije.

Najprije je u župnoj crkvi slavljena sveta misa koju je uz suslavlje 19 svećenika predvodio kanonik mons. Pavo Jurišić, arhiđakon Gučogorskog arhiđakonata kojemu pripada i Žepački dekanat sa svojih 15 župa.

Poslije misnoga slavlja uslijedio je radni dio susreta na kojemu je nazočne najprije pozdravio domaćin, župnik fra Zdravko Anđić, a potom je predavanje o župnoj administraciji održao nekadašnji kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, a današnji župnik u Radunicama vlč. Ilija Orkić.

Između ostaloga, potaknuo je kolege svećenike na savjesnije i solidarnije odnošenje prema administraciji jer je i to, kako je naglasio, služba u Crkvi i služenje Crkvi. Naveo je i primjer pisma nadbiskupa Josipa Stadlera župnicima o važnosti dnevnika - kronike i urudžbenog zapisnika o svim spisima koji dođu ili iziđu iz župne kancelarije. 

Također, istaknuo je i primjer pastira - svećenika koji su ostali i za vrijeme rata sa svojim stadom, poimenice spomenuvši one koji su stradali u posljednjem ratu: fra Leona Migića i fra Nikicu Miličevića te vlč. Filipa Lukendu, vlč. Tomislava Matanovića i vlč. Ratka Grgića.

Uslijedila su razmišljanja nazočnih svećenika, a proljetna korona završena je zajedničkim ručkom. 

I.O./KT