Krizma u župi Drinovci


Na vazmenu subotu, 7. travnja, uoči Maloga Uskrsa, biskup Ratko Perić krizmao je 67 mladih u župi Drinovci

U koncelebraciji s biskupom Ratkom, osim župnik fra Josipa Mioča i župnog vikara fra Velimira Bagavca, sudjelovali su don Željko Majić, generalni vikar hercegovačkih biskupija i sin ove župe; fra Stipe Marković, župnik iz susjedne Gorice-Sovića te don Pero Miličević, tajnik i župni upravitelj Gruda.

Okadivši oltar ukrašen za ovu zgodu, biskup je prije početka poslušao pozdravni govor koji su sastavili jedan učenik i učenica u ime njih 67, obučenih u bijele haljine.

Krizmanik je pozvao biskupa da im podijeli sakrament sv. krizme te da se moli za njih i moli se s njima u svečanoj misi i svetoj krizmi.

Župnik je potom uputio dobrodošlicu i zahvalio biskupu i ostalim svećenicima koncelebrantima, te pozdravio vjernike, osobito krizmanike i krizmanice i njihove roditelje i kumove. Ujedno je istaknuo vjeroučeničku redovitost na katehezama kroz ovu godinu dana, održavši s njima 46 vjeronaučnih susreta. Neki su redovito dolazili i iz susjednih Gruda.

Biskup je, uvodeći u sv. misu, obećao krizmanicima molitve za njihov rast u vjeri i u Crkvi, i potaknuo ih da i dalje ostanu redoviti u vjerničkim zadaćama i otvoreni novim spasonosnim spoznajama u životu. Zahvalio je radnicima na njivi Gospodnjoj, župniku i župnom vikaru, na nesebičnu radu koji su uložili u pripremu ovih krizmanika.

Liturgijska su čitanja pripala kandidatima sv. potvrde, evanđelje don Željku, a molitve su vjernika i sastavili i izgovorili sami vjeroučenici – krizmanici, njih osmero.

U propovijedi biskup je govorio o Duhovu daru pobožnosti i zloduhovoj napasti bogohule ili bezbožnosti.

Nakon što su krizmanici, svjesno i svojevoljno, glasno obnovili odreknuće od sotone te još glasnije izrazili vjeru u Presveto Trojstvo, u Crkvu Božju, i pristupili sakramentu sv. potvrde primajući sedmerostruki dar.

Na kraju misnoga slavlja župnik je zahvalio Bogu na sunčanu danu a još više na Duhovu sedmerostrukom daru. Spomenuo je posebne zaslužnike: župnoga vikara, franjevačke bogoslove, sestre, ministrante, pa sve do župnoga zbora koji je animirao pjesme u ovom Misno-krizmenom slavlju.

Poslije završna blagoslova krizmanici su se za uspomenu zajedno s biskupom i župnikom fotografirali na stepenicama ispred župne crkve. A župnik i župni vikar počastili misnike i bogoslove u župnoj dvorani. Hvala domaćinima!

Podsjetimo, iz Drinovaca ima 20-ak živih svećenika i 30-ak sestara, jedna od najblagorodnijih župa duhovnim zvanjima u Hercegovini.

KT