Koraće

Listopadska zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj


Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada“, okupila je 15. listopada u župi Uznesenja BDM-a u Koraću 100-tinjak Koraćana i njihovih prijatelja.

Uz župnika fra Ivana Marića, derventskog dekana; vlč. Antonia Čuturu župnika u Kolibama i Bosanskom Brodu te vlč. Franju Sitnika grkokatoličkog župnika u Derventi, večernje misno slavlje predvodio je fra Blažen Lipovac, ovogodišnji zlatomisnik – sin ove župe.

Naglasivši na početku homilije kako bi u svakoj obitelji najveći događaj trebao biti rođendan majke fra Blažen je pojasnio kako je majka bitna jer je ona roditeljica života i jer je svaki čovjek u svome životu najviše spominje, treba... Promišljajući o ulozi Nebeske Majke Marije u našem životu posvijestio je kako, iako nije taknuta istočnim grijehom, ona nije bila izuzeta od patnje, boli, iskušenja. Ustvrdio je kako je ona svakome čovjeku, utjeha, nada, ona koja će nam dati savjet kako živjeti svoju svakodnevnicu, ona koja nas vodi do svoga Sina, ona koja je najsigurniji put do našeg cilja, koji nije umiranje, nego život u vječnosti.

„U krilu svake zemaljske majke možemo prepoznati krilo one Majke zbog koje danas sudjelujemo s Isusom u ovoj euharistiji, u obiteljskim molitvama, kod svoga stola, na putu i svugdje tamo gdje idemo. Vrijeme je otriježnjenja i samo oni koji su trijezni i uspravno mogu hoditi, oni koji se pouzdavaju, ne u svoju moć, svoju pamet, novac, nego u Gospodina mogu doći do svoga cilja. Ja nam svima želim da dođemo do svoga cilj, a naš cilj nije grob, nego iznad Kalvarije se vije uskrsno svjetlo“, poručio je uz ostalo fra Blažen.

Kako je ovoga dana Crkva slavila spomendan Sv. Terezije Avilske propovjednik je uz tu sveticu za primjer svetosti života vjernicima stavio i: Tereziju od Djeteta Isusa i Majku Tereziju kao i Edith Stein.

Nakon moljenja lauretanskih litanija, koje je predvodio fra Blažen, izmoljena je i zavjetna molitva Gospi Koraćanskoj.

Druženje okupljenih vjernika nastavljeno je uz večeru u prostorijama župe.            

B. Lukačević/ J.P., KT