Listopadski broj misijskoga lista Radosna vijest


U listopadskom broju misijskog lista Radosna vijest mons. Luka Tunjić u prigodi Svjetskog dana misija koji se ove godine slavi 22. listopada ohrabruje sve misionare, podupiratelje i prijatelje misija svjestan da misije žive od „udovičina novčića".

Papa Franjo svoju poruku za Svjetski dan misija započinje riječima: „I ove nas godine Svjetski dan misija okuplja oko Isusove osobe, 'prvoga i najvećeg blagovjesnika'". Zbog toga Sveti Otac misije stavlja u srce kršćanske vjere, smatra ih preobražavajućom snagom Krista – Puta, Istine i Života. Misije su pravi Kristov kairos, one nadahnjuju duhovnost stalnog izlaska, hodočašća i progonstva. Mladi su nada misija, trebaju biti u službi Papinskih misijskih djela, a misije ćemo ostvariti po zagovoru Marije, Majke evangelizacije.

U nizu „U središtu" biskup Tomo Vukšić nastavlja razmišljanja uz Dekret II. vatikanskog sabora Ad gentes o misijskoj djelatnosti Crkve.

Don Dražen Klapež, misionar u Tanzaniji, donosi priču o ostvarenju redovničkog poziva djevojke iz plemena Masaj. O evangelizacija djece, mladih i obitelji u Castru na otoku Chiloeu, piše s. Fides Babić, misionarka u Čileu.

Kako je provedena formacija vjeroučitelja u misiji službenica milosrđa u Quitu te kako je protekao ljetni program s djecom, piše s. Iva Jelić, misionarka u Ekvadoru.

S. Mislava Prkić, misionarka u DR Kongu, piše o brojnoj djeci koja imaju sreću pohađati školu, zahvaljujući brojnim dobročiniteljima iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. To je jedna kap u oceanu mnogih potreba i očekivanja. Sva djeca i mladi očekuju da im se pomogne, djelomično ili potpuno, i mnogi dođu sa svojom pričom problema i potreba. Pomaganje školovanja urodilo je dobrim plodovima. Ima i lijepih svjedočanstava djece, mladih i njihovih obitelji koji su primili potporu i pomoć.

Sugovornik Radosne vijesti je predsjednik Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk, a o misijama govori kao „svetom Božjem pozivu".

O nakani Apostolata molitve: Da svi radnici doživljavaju poštovanje i zaštitu svojih prava te da se nezaposlenima pruži mogućnost da pridonesu općemu dobru, razmišlja don Ivan Štironja.

Rubrika Vijesti iz Crkve u Hrvata donosi priloge iz Livna, Radunica, Granešine i Mlina. Nastavlja se rubrika Životni put jednog misionara o životu sluge Božjega o. Ante Gabrića, misionara u Indiji.

U rubrici Misijski velikani vlč. Odilon Singbo predstavio je Sv. Jose de Anchieta, apostol Brazila iz 16. st.

KT