Novi Travnik

Mala Gospa u Rudoj


U župi Pećine u mjestu Ruda gdje se nalazi zavjetna kapelica Male Gospe, 8. rujna, proslavljen je blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, pučkom misom u 11 sati.

Misu je predvodio župnik u Turbama vlč. Ivan Butum, uz koncelebraciju nekoliko svećenika koji su došli na brdo Sutica na zavjet.

Na misi se okupilo nešto više od stotinu vjernika, kako domaćih župljana, tako i hodočasnika iz novotravničkih župa, a onima koji su pristigli pješke iz Novog Travnika pridružile su se i novopridošle sestre Milosrdnog Isusa koje su ponijele i letke za promidžbu pobožnosti Milosrdnom Isusu.

Također, hodočastilo je i nekoliko vojnika hrvatske komponente iz Travnika, a iz Šibenske biskupije pristigao je i bivši župnik iz Pećina don Donald Marković.

Nakon što je župnik vlč. Goran Kosić uputio pozdrav i dobrodošlicu svima, vlč. Butum je započeo misu i uputio riječ o Marijinom posebnom odabranju da izvrši zadaću koju joj je Bog namijenio – da bude majka njegovu Sinu. „Ona koja je u Kani Galilejskoj na svadbi rekla: 'Što god vam rekne, učinite', isto to poručuje i nama: 'što god vam moj Sin rekne, učinite i bit će vam dobro!'“, kazao je, među ostalim, vlč. Ivan.

Nakon mise preostali su mještani Rude, prema običaju, primili misare na užinu.

P.J./ J.P., KT