Sarajevo

Maskenbal na Stupu oduševio veliko mnoštvo


U organizaciji Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva (HKUD) Don Ivan Trobentar u prostorijama Šeste osnovne škole u Barama na Stupu u Sarajevu 10. veljače organiziran je Maskenbal.

Uz glazbu, pjesmu, ples, narodne nošnje i neizostavne kostime nazočni su mogli uživati u višesatnom programu u sklopu kojega su birane i najbolje maske te podijeljene vrijedne nagrade, kao i darovi za najmlađe sudionike, a u maskembalu je sudjelovalo 300 osoba.

Na početku večeri prisutne je pozdravio predsjednik HKUD-a gospodin Aco Posavljak, izrazivši dobrodošlicu svima na prvi događaj kojega je organiziralo novoosnovano Društvo, a na poseban način izraze zahvale za dolazak uputio je prijateljima iz HKUD-a Bečarac iz Lepenice.

Uslijedio je zabavni dio večeri u kojemu je goste zabavljao Mladen Barišić te spomenuti gosti iz Lepenice uz neizostavno kolo i zvuke narodnoga melosa.

Organizatori su uz pomoć sponzora i prijatelja osigurali vrijedne nagrade za najbolje maske. Tako je najmlađim „maškarama“ podijeljeno 40 darova, a za četiri najbolje odrasle maske dodijeljeni su bonovi u vrijednosti od 50 do 150 KM, dok je nagradu za najbolju narodnu nošnju dobila Stela Glavaš iz Lepenice.

Vrijedi spomenuti da je program vodila Kristina Čolo, a da su se članovi HKUD-a Don Ivan Trobentar potrudili da sve protekne u najboljem redu. Sponzori i prijatelji ovoga projekta bili su: Katolički tjednik, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., M. P. V. d.o.o Kupres, Sarajevski kiseljak, Binvest Posušje, Općina Ilidža, Sarajevska pivara, HOLDINA d.o.o. i Frizerski salon EnAni.

Zajednička ocjena nazočnih je da ovaj maskenbal itekako uspio te su organizatori poručili da dogodine očekuju još veći broj sudionika s nekim novim maskama.

Inače, u brojnim zemljama neposredno pred početak korizme organiziraju se karnevali, maskenbali praćeni zabavom što je uvod u crkveni dio godine od 40 dana u kojemu do izražaja dolazi post, pokora, molitva i mnogovrsna odricanja.

KT