Zenica

Međunarodna konferencija u povodu 25 godina IPF-a


Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici organizirao je 3. studenog proslavu 25. obljetnice svojega djelovanja.

U povodu ovog jubileja upriličene su prigodna svečanost i međunarodna znanstvena konferencija na temu Međureligijski dijalog u izazovima suvremenog življenja. U svečarskom dijelu proslave od građanskih čelnika dobrodošlicu su izrazili dekan Fakulteta Halil Mehtić, rektor Univerziteta Damir Kukić, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Zatim je glavni organizator prof. dr. Izet Pehlić dao riječ vjerskim poglavarima: predsjedniku Židovske zajednice u BiH Jakovu Finciju, reisu Islamske zajednice Huseinu Kavazoviću, delegatu kardinala Vinka Puljića Mati Zovkiću, a episkop Dabro-bosanski Hrizostom poslao je pismenu čestitku.

„Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH, primio je poziv da se s drugim vjerskim poglavarima pridruži ovoj proslavi, ali se zbog drugih preuzetih obveza nije mogao osobno odazvati. Meni je čast i radost što mogu danas ovdje sudjelovati na svečarskom i radnom dijelu simpozija“, istaknuo je mons. Zovkić izrazivši radost što islamski fakulteti, osnovani i praćeni od nadležnih vjerskih poglavara, školuju mladiće i djevojke koji će zajedno s pravoslavnim i katoličkim vjeroučiteljima izgrađivati vjernički identitet njihovih đaka. „U ime kardinala Puljića čestitam Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici 25 godina plodnog djelovanja i želim Božji blagoslov u nastavku rada svim profesorima i studentima“, rekao je mons. Zovkić.

Dodao je kako su katolički biskupi u BiH zahvalni ondašnjem reisu, pravoslavnim episkopima i predstavniku Židovske zajednice za inicijativu 1993. da Predsjedništvo BiH omogući ponovno uvođenje konfesionalnog vjeronauka u državne škole tako što će svaka zajednica školovati svoje vjeroučitelje, pisati udžbenike, a nadležni vjerski poglavar predlagati vjeroučitelje direktorima za pojedinu školu. Čine to s uvjerenjem da roditelji vjernici imaju pravo uz pomoć škole svoju djecu odgajati u njihovu vjerničkom identitetu.

Znanstveni dio sastojao se od 12 izlaganja u trajanju po 15 minuta. Od izlagača iz inozemstva veliku pozornost pobudila je Kamar Oniah Kamaruzaman s Međunarodnog islamskog univerziteta u Maleziji, koja je na početku poklonila domaćinu svoje tri knjige pisane na engleskom, izložila temu o komparativnom proučavanju i doživljavanju religija odgovarala na pitanja kako je u njihovoj zemlji uvezana etničnost i religioznost različitih građana.

Safet Bektović s Univerziteta Oslo pojasnio je odnose između protestantskih kršćana kao apsolutne većine u Danskoj i doseljenih muslimana. Ismail Bardhi iz Skoplja govorio je o međureligijskom dijalogu kao paradoksu. Edgar Almen s Univerziteta Linköping u Švedskoj govorio je o međureligijskom dijalogu i religijskom obrazovanju iz švedske perspektive. Profesorica IPF Zenica Edina Vejo govorila je o izgrađivanju identiteta kao pretpostavci za dijalošku poziciju. Ona je 2011. sudjelovala istraživanjem o šansi za univerzalnu etiku preko školskog vjeronauka na simpoziju KBF u Zagrebu prigodom 20 godina vjeronauka u školama R. Hrvatske te zadržala kontakte s nekim tamošnjim profesoricama na katehetskom odjelu. Na njezinu inicijativu sestra dr. Valentina Mandarić, profesorica na KBF Zagreb i voditeljica ureda za školski vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije, pripravila je temu Dijaloška dimenzija u religijskom obrazovanju. Kako nije mogla osobno biti nazočna, sažetak njezina referata pročitala je profesorica Vejo.

Mons. Zovkić obradio je temu Katoličko gledanje na međureligijski dijalog u vrijeme pape Franje. Učinio je to pregledom Papinih dokumenata Radost evanđelja (2013.), Enciklika o brizi za zajednički dom (2015.) i Radostljubavi (2016.) te susreta pape Franje s muslimanima i prigodnim govorima u Amanu, Betlehemu, Jeruzalemu, Sarajevu i Kairu. U raspravi su neki nazočni pokazali zanimanje za međuvjersku suradnju na području brige za očuvanje prirode. Organizator je zamolio izlagače da svoje radove dostave u elektronskom obliku kroz mjesec dana radi tiskanja u prigodnom zborniku, a grupi studenata zahvalio za njihovu tehničku pomoć. Na pet odsjeka IPF Zenica u akademskoj godini 2018./19. studira oko 600 studentica i studenata.

 KT