Memorijalni uspon do Prokosa


U organizaciji Planinarskoga društva Orlova stina i UDVDR-a Tomislavgrad 14. travnja upriličen je tradicionalni memorijalni uspon od groblja u Lipi do Prokosa na Vran planini u spomen na petoricu poginulih hrvatskih vojnika.

Foto: tomislavcity.com

Foto: tomislavcity.com

Oblačno, kišno i vjetrovito vrijeme nije omelo sve one koji su se upravo na ovaj način željeli prisjetiti i odati počast petorici stradalih hrvatskih branitelja iz pratnje generala Janka Bobetka: Mladena Jakovljevića (1968.) iz Novske, Roberta Krizmanića (1970.) iz Ljubljane, Kreše Supine (1970.), iz Zagreba, Davora Zbiljskog (1968.) iz Zagreba te Ivice Begića (1962.) iz Mostara.

Poginuli su četvorica pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko iz Zagreba i jedan pripadnik Vojne policije HVO-a, koji su svoje mlade živote izgubili u velikoj snježnoj mećavi 30. ožujka 1995, piše portal tomislavcity.com.

Nakon okupljanja sudionika kod groblja u Lipi, krenulo se u koloni prema Prokosu gdje su kod spomen obilježja predstavnici organizatora te Antiterorističe jedinice Lučko, planinarskih društava, tomislavgradske općine i Hercegbosanske županije položili vijeće i upalili svijeće. Prigodnu molitvu izrekao je duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić, javlja tomislavcity.com.

Valja reći da su neki od sudionika do spomen obilježja na Prokosu stigli trčeći, biciklima ili vozilima.

Sudionici uspona i ove godine okupili su se u kratkome druženju i okrijepi.

KT