Milosrdnice u Sarajevu proslavile spomendan svoga utemeljitelja


Sarajlije su zajedno sa sestrama milosrdnicama, 27. rujna, proslavile blagdan suutemeljitelja ove Družbe. Misno slavlje u istoimenoj crkvi koja se nalazi tik uz glavnu gradsku prometnicu, predslavio je salezijanac don Mirko Barbarić.

Uz sudjelovanje sestara milosrdnica predvođenih provincijalnom glavaricom Provincije Majke Divne – Sarajevo s. Vinkom Bilješko, i redovnica različitih družbi koje djeluju u Sarajevu, euharistijsko slavlje suslavilo je deset svećenika, među kojima su bili: generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić i počasni predsjednik HKD Napredak mons. Franjo Topić.

Voljeti i Boga i čovjeka

U prigodnoj i mozaičkoj propovijedi don Mirko je najprije čestitao sestrama blagdan njihova osnivača te progovorio o važnosti Sv. Vinka Paulskoga. Objasnio je da je mjesec rujan izuzetan za vinskovsku obitelj koja na poseban način nasljeduje ovoga svetca. Nadalje je posvijestio što je to djelotvorna ljubav koja je "temelj našega bića i otvara vrata vječnosti".

"Činjenjem dobra postajemo ljudi, ljudi poput Sv. Vinka, Božji ljudi, Isusovi ljudi. Po čovjeku kao što je Sv. Vinko Krist još jednom prolazi putovima ovoga svijeta. Bog je poslao tebe i mene, a posebice Vinkovke, da budu znak Božje ljubavi, posebice za napuštene i siromahe", kazao je propovjednik i napomenuo da je Isus po riječima "Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste" stvorio istinski humanizam.

Podcrtao je nadalje da se Boga ne može ljubiti, ako se ne voli čovjeka. Tijekom homilije citirao je poruke Sv. Vinka koje je ostavio svojim duhovnim kćerima te posvijestio kako Isus nije imao samo 12 apostola za svoje učenike nego su njegovi učenici svi kršćani koji su pozvani nasljedovati Krista i širiti njegovo djelo, a to je ostvarenje Kraljevstva Božjega među ljudima. "Vjerujemo da su stotine tisuća djevojaka i žena kroz povijest svjedočile Božju ljubav. To je dokaz da se Bogu sviđa djelovati po ljudima, On zove, ali i očekuje odgovor", kazao je na kraju don Mirko te zamolio Gospodina da i dalje bude djevojaka koje će se oduševljavati Sv. Vinkom Paulskim te tako nastavljati njegovo dobro djelo kroz Družbu sestara milosrdnica.

Na kraju mise riječi zahvale i dobrodošlice u ime sestara i odsutnoga rektora crkve Sv. Vinka vlč. Mirka Ikića, izrekao je preč. Kalfić.

Inače, sestre milosrdnice za svoj su se patron pripremale trodnevnicom koje su predvodili: profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Vili Radman, župnik u Borovici vlč. Vlado Vrebac i župnik u Derventi vlč. Marko Slišković.

Bijele sestre u Sarajevu

Valja također spomenuti kako su prve sestre redovnice ove družbe u Sarajevo stigle 13. studenoga 1871. na poziv biskupa fra Paskala Vujičića. U Gradu podno Trebevića dočekao ih je župnik fra Grgo Martić te smjestio u kućicu pokraj stare župske crkve. Tri godine poslije od generalnog austrijskog konzula dobio je 2 500 dukata i kupio na obali Miljacke zemljište za stan biskupu te školu i samostan sestara. Međutim, 1879. izbio je veliki požar u kojemu su stradali samostan i sestarska škola te su se one tu zimu morale vratiti u Zagreb, ali su se već u veljači 1880. vratile u Sarajevo, popravile kuću i opet otvorile školska vrata djeci.

Prvi vrhbosanski nadbiskup, sluga Božji Josip Stadler, kupio je 1882. zemljište uz središnju prometnicu u Sarajevu te ga darovao "bijelim sestrama", a one su tu izgradile samostan i Zavod Sv. Vinka.

Graditeljska cjelina Crkva Sv. Vinka Paulskoga, samostan i škola, koji se nalaze u ulici kojom danas prometuje tramvaj, 2011. proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

KT