Sarajevo

Misa i tradicionalna uskrsna natjecanja u Briješću


Proslava Uskrsa u župi Sv. Leopolda Mandića u sarajevskom prigradskom naselju Briješće bila je u znaku obnove vjere, osnaživanja zajedništva te njegovanja starih običaja.

Nakon vazmene Mise bdijenja koju je uz sudjelovanje stotinjak vjernika predslavio župnik vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika te, potom, zajedničkoga čestitanja Uskrsa u župnoj dvorani, župljani najmanje sarajevske župe okupili su se na misnome slavlju i na sam dan Uskrsa.

Nakon euharistije, tijekom koje je pročitana uskrsna poslanica vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića, već tradicionalno organizirana su natjecanja za najljepše i najtvrđe jaje.

Pravo sudjelovanja imali su svi, a prema glasovima nazočnih, najljepše jaje proglašeno je ono ovogodišnje prvopričesnice Sare Sekulić.

U uzbudljivom nadmetanju u tucanju jaja, u kategoriji odraslih pobjedu je izvojevao Branko Šutalo, a u kategoriji mališana najuspješnija je bila Anja Bošnjak.

Valja istaknuti kao pravi kuriozitet u Sarajevu da su mnogi koji su sudjelovali u natjecanjima donijeli jaja domaših kokošiju koje sami uzgajaju.

Spomenimo da su pobjednici dobili i vrijedne nagrade, a cjelokupan događaj popratila je ekipa BHRT-a koja je pravila prilog za središnju informativnu emisiju Dnevnik.

Bio je ovo uistinu radostan događaj u župi koju danas nominalno čini 244 člana te se suočava s mnogobrojnim izazovima, ali zajedničkim snagama nastoji s nadom gledati u budućnost.

KT