Vitez

Misa na brdu Kalvarija


Brojnim svečanostima, nakon molitvene trodnevnice i vjerske priprave, 15. rujna, u viteškom naselju Mošunj, na brdu zvanom Kalvarija svečano je obilježen blagdan Gospe Žalosne.

Kako javlja portal vitez.info upravo se ovaj blagdan u srednjoj Bosni posebno slavi na ovom brdu gdje je 1913., na temeljima rimske bazilike, izgrađena crkvica posvećena Gospi Žalosnoj.

Iako uspon od podnožja brda pa do crkvice, stazom Križnoga puta, baš i nije jednostavan, na svetoj misi i ovaj put okupio se veliki broj vjernika iz Viteza ali i susjednih župa, pa i udaljenijih, različite starosne dobi – djece, odrasli, osoba poodmakle starosne dobi. Misi je nazočio i jedan broj dužnosnika političke, izvršne i zakonodavne vlasti svih razina.

Uz viteškog župnika fra Velimira Bavrku, koji je prigodnim riječima pozdravio okupljene vjernike, gučogorskog gvardijana, fra Dragu Pranješa, istaknutog franjevačkog intelektualca i višegodišnjeg misionara u Africi fra Peru Vrepca, profesora na Franjevačkoj teologiji, fra Velimira Valjana, i još nekoliko svećenika iz župa Lašvanske doline, svetu misu je predslavio župnik iz Dobrinje u Sarajevu, fra Pero Karajica, svojevremeno na službi u viteškoj župi Sv. Jurja.

U propovijedi fra Pero je kazao kako je i ovaj put Kalvarija mjesto skrušene molitve, traženja kroz molitvu zagovor Majke, Gospe Žalosne, te okupljenim poručio: „Svi smo mi grešni, no moramo gledati u svoje grijehe, tražiti oprost od onih kojima smo bilo kakvu nepravdu učinili, a ne gledati i 'kopati' po tuđim grijesima, greškama i propustima».

Veliki broj vjernika, što je dugogodišnja tradicija, ispovjedio se, a na usluzi im je bilo 15-ak svećenika tako da nije bilo dužih čekanja.

KT