Sarajevo

Misa na stupskom groblju u Sarajevu


Na svetkovinu Svih Svetih, misno slavlje na groblju Stup u istoimenom sarajevskom prigradskom naselju, predslavio je vlč. Željko Vlajić, župnik župe Sv. Luke u Novom Gradu.

U  vlč. Željka suslavio je stupski župnik vlč. Miroslav Ćavar i još trojica svećenika. 

Vjerničko mnoštvo ispunilo je groblje koje na oveme mjestu - danas uz stupsku petlju - postoji od 1890. od kada i župa bilježi svoje postojanje.

Vlč. Vlajić je u svojoj propovijedi najprije protumačio smisao svetkovine Svih svetih te potom ukazao na važnost molitvenoga zagovora ne samo svetcima koje je Crkva kanonizirala nego i onima koji su tako živjeli da su, milošću Božjom, zalužili raj.

"Danas zapravo svatko od nas slavi imendan, jer je mnoštvo onih koji su živeći po svojoj savjesti i obdržavajući Božje zapovjedi ostavili svetački trag na zamlji i Nebo zaslužili. Duboko vjerujem da su među takvima i neki od onih koji su pokopani na ovome svetom mjestu, kao i neki koji su još uvijek živi među nama", rekao je vlč. Vlajić te uputio, citirajući papu Benedikta XVI, da postoji toliko puteva prema Bogu koliko postoji i ljudi, jer je Krist umro i uskrsnuo za sve, a ne samo za pojedince.

Na kraju mise nakon zahvale koju je izrekao župnik Ćavar, izmoljeno je skupno odrješenje za sve pokopane na stupskome groblju, a svećenici su i prije i poslije euharistije bili na raspolaganju za molitvu opijela kod grobova kamo su ih vjernici zvali. 

KT