Misa nakon Napretkove izborne skupštine


U bogoslovskoj crkvi Sv. Ćirila i Metodija, nakon održavanja 66. Glavne izborne skupštine HKD "Napredak" slavljena je sveta misa koju je predvodio mons. Fuad Twal umirovljeni patrijarh Jeruzalema.

Uz patrijarha suslavili su: apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić te još osam svećenika. 

Riječi pozdrava na početku uputio je počasni predsjednik Napretka mons. Franjo Topić, pojasnivši značaj slavenskih apostola pozvao je nazočne da se utječu njihovu zagovoru.

Mons. Twal je u prigodnoj propovijedi uz ostalo rekao kako je ovo prigoda za "učvršćivanje eklezijalnoga zajedništva između Crkve u Sarajevu i majke Crkve Jeruzalemu". "Toliko je sličnosti između naših dviju eklezijalnih zajednica, koju se može osjetiti kada se dođe u Sarajevo kojega je Sv. Ivan Pavao II. nazvao 'europskim Jeruzalemom'", istaknuo je patrijarh. 

Citiravši nobelovca Andrića da su mostovi najvrjednije što je čovjek napravio, progovorio je o svetoj slavenskoj braći koji su, kako se izrazio, klasični primjer onoga što danas nazivamo terminom "inkulturacija" te su kao takvi zaštitnici Napretka. 

Naglasio je potom kako veličina i povezanost ovoga Društva prelaze granice BiH, i "utemeljeno je tvrditi kako ima jedan širi pregled situacije u Europi i Bliskom istoku kada je riječ o procesima pomiranja i suradnje među narodima".

Završavajjući propovijed pozvao je sve Napretkovce da imaju "veliko srce kao što je imao Gospodin i da misle na sve patnike svijeta".

Na kraju svete mise mons. Topić je zahvalio nazočnima te još jednom predstavio novoga predsjednika HKD Napredak dr. Nikolu Čiču kojega su nazočni pozdravili pljeskom.

Nakon misnoga slavlja organiziran je prijevoz za sve nazočne do Napretkova doma na Trebeviću gdje je druženje nastavljeno uz večeru.